Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propusti

Nakon agonije oko upisa, 15-godišnji Marko ipak će ići u školu

Iver
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
18.09.2014.
u 10:22

Roditelji za propust krive razrednicu iz Osnovne škole Matije Gupca u Piškorevcima, a razrednica smatra kako je poduzela sve da se propust pravovremeno otkloni.

Dok njegovi prijatelji redovito odlaze na nastavu, Marko Adrić iz Novih Perkovaca sjedi kod kuće.

Ovaj 15-godišnjak zbog nepotpune potvrde upisa u drugom roku “ispao je” iz srednjoškolskog sustava. Roditelji za propust krive razrednicu iz Osnovne škole Matije Gupca u Piškorevcima, a razrednica smatra kako je poduzela sve da se propust pravovremeno otkloni.

Marko je, naime, u prvom upisnom roku želio nastaviti školovati se za zidara u Đakovu. Bio je prvi na rang list. No, Ministarstvo znanosti i obrazovanja taj je razredni odjel, tvrde Markovi roditelji, Marijana i Ivan Adrić, bez ikakve prethodne najave ukinulo.

– Dijete nam je ostalo neupisano. Čekali smo jesenski krug. No, mjesta na građevini više nije bilo. Tako se Marko odlučuje upisati za frizera jer je tamo ostalo slobodnih mjesta. Opet je bio prvi – priča Markova majka Marijana.

Agonija počinje uoči početka nove školske godine, prije dva tjedna.

– Njegovoj razrednici u osnovnu školu 2. rujna dostavili smo sve potrebne dokumente za prijavu. Ona je trebala prijavnicu poslati kako bi sin mogao potvrditi upis i krenuti u školu. Rok za dostavu istekao je dan poslije – tumače Adrićevi.

Razrednica je, pak, trebala upisnicu potvrditi klikom u sustavu.

– Dogodila se pogreška jer smo prijavnicu odradili, ali nismo kliknuli na upisnicu. Svaki učenik kao i razrednik ima svoju lozinku putem koje može ući u sustav i provjeriti što se događa. Marko se nije javljao. Uvečer me je nazvala njegova majka – priča bivša Markova razrednica Katica Salamon.

Čim je čula što se dogodilo, razrednica se drugo jutro obratila Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako dijete ne bi ostalo, kaže, neupisano. Pisani odgovor koji su dobili ravnatelj ove škole Krešo Salamon Adrićevima je osobno nosio kući.

– Ministarstvo je odobrilo pravo izvanrednog upisa Marku ondje gdje ima slobodnog mjesta bilo gdje u Hrvatskoj, ali ne i u Đakovu – kaže ravnatelj.

Ogorčeni roditelji obratili su se tada ravnatelju Srednje strukovne škole Đakovo sa zamolbom da od Ministarstva traži dozvolu za još jedno mjesto u razredu frizera. Iz Ministarstva su, pak, poručili kako će učenik biti naknadno upisan jer je ostvario pravo upisa.

– Uvidom u sustav NISpuSŠ, vidljivo je da je učenik Marko Adrić prijavio 6 obrazovnih programa te da je brisan s ljestvice poretka jer mu nije evidentirana zaprimljena prijavnica s popisom prijavljenih obrazovnih programa, čiji je rok za dostavu bio  3. rujna 2014. godine – odgovorili su iz Ministarstva napominjući kako je došlo do “očite pogreške u OŠ Matije Gupca u Piškorevcima”.

>>Zbog e-upisa 44 učenika prvih razreda sjede kod kuće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije