Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin iz 2. svjetskog rata
Povratak na članak

Nakon 75 godina ekshumirano 800 žrtava iz jame Jazovke

Prvi terenski izvid obavljen je u rujnu 2019., a ekshumacija je trajala tjedan dana. Nakon ekshumacije u planu je provođenje terenskog istraživanja moguće jame Jazovka 2.

Komentari 23

IL
ilustrator
14:33 21.07.2020.

jedna jama 800 nevinih, krvnički pobijenih. stratište otkriveno prije 30 g. slovima i brojkom nula, 0...počinitelja procesuirano, kažnjeno. sramota sramota sramota

VL
Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:36 21.07.2020.

Zločini komunizma pod plaštom tzv. "antifašizma" nesumnjivi su genocid nad hrvatskim narodom..

VL
DU
Deleted user
14:55 21.07.2020.

Znam samo da se nijedan zločin ne bi smjelo negirati. Isto tako, nad jednim jedinim zločinom se narod ne bi smio dijeliti. Bilo kakvo pa i najmanje dijeljenje, potencira jednoumlje. Po jednoumlju u tili čas možemo zaključiti kojoj struji pripadaa onaj tko potencira jednoumlje. I u današnjem danu kako vidimo, to jednoumlje samo raste na obje strane. Sramotno je to za ljudsko biće i ništa drugo.

VL
BO
Bogodol
07:32 22.07.2020.

O ovom događaju na tzv. HTV-u ili ostalim televizijama je blokada i ništa se ne javlja, više bi se javilo da je odkrivena ovakva jama u Kambodži, po tome se vidi koliko je komunistička ideologija i ljudi na važnim mjestima koji rade na blokadi partizanskih zločina. Trebalo bi pitati Ivu Josipovića i Ivu Golštajna što misle da li su ove časne sestre i ranjenici zaslužili ovakav kraj, oni bi sigurno opravdali ove zločine. Mediji jako puno pišu o tzv. Ustaškim zločinima, ne odobravam ni jedan zločin no Nezavisna Država Hrvatska je postojala i morala je se štititi i tko je radio na njenom rušenju morao je biti svjestan da može izgubiti život, no razoružanu Hrvatsku Vojsku, ranjenike i civile pobiti nakon završetka rata je zločin nad zločinima. Razni kvazi povjestičari koji ukazuju na zločine za vrieme NDH neka uzporede hrpe kostiju pa se iz toga može vidjeti čiji je režim bio zločinački. Nedopustiv je stav sadašnje vlade Republike Hrvatske i hrvatskog Državnog Sabora koji se ne očituju i ne primjećuju ove hrpe kostiju, a kolike su još jame ne iztražene na teritoriju republike Hrvatske, a da ne spominjem Sloveniju, žalosno. Pokoj vječni i laka im Hrvatska gruda za koju su dali život i eto Bog je dao da ipak nastane Hrvatska Država za koju su se borili mada nije onakva kakva bi trebala biti ali ipak je stvorena.

VL
CO
Content
14:50 21.07.2020.

Renata; Nije to "strogo čuvana tajna"! To se zna(lo) !g o d i n a m a!, samo što, ako si zucnuo, i ti si živ završio dolje. Hvala Bogu na Bruni Esih, Zlatku Hasanbegoviću, Karolini, Bujancu, Romanu Leljaku i sl. vrijednim ljudima, koji godinama opominju, upozoravaju, ne daju da se zaboravi., prokazuju! Sva slava svim nevinim žrtvama živima bačenima u Jamu. Večernji, istinoljubac ste, kaj ne?

VL
Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
09:46 22.07.2020.

Ni tvoj članak neće dugo biti vidljiv.... tako to država u državi Hrvatskoj radi.

VL
KA
Kalimero4
09:06 22.07.2020.

Što je više žrtava u jamama,sve sam više uvjeren u genocid komunističkog režima.

VL
KA
Kalimero4
09:04 22.07.2020.

Što reći a ne zaplakati.

VL
IV
Ivandobrila
16:06 21.07.2020.

Što na ovo kaže predsjednik HSS-a?

VL
Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
14:36 22.07.2020.

Još za života generala Tuđmana objavljeno je u zagrebačkom tisku da su bile izgleda tri skupine u razdoblju od 3 godine koje su bile ubijene i bačene u jamu. Prva je bila skupina koju su 1942-1943. sakupile ustaške postrojbe poo selima Žumberka u području sve do linije Jastrebarsko- Karlovac. Na Žumberku su djelovali partizanski odredi koji su napadali na nacističke i ustaške postrojbe i ovo je bilo djelo jedne od ustaških kaznenih ekspedicija. Na Žumberku je stanovništvo uglavnom istočnog obreda. Nakon toga prolaskom partizanskih brigada te iste godine zarobljeni su ustaški regrutirani vojnici i neki oružnici. Njih su preuzeli lokalni partizani i odveli do jame i izgleda ubili. Treća skupina su Čerkezi koji su u njemačkim uniformama ostali nakon poraza nacističkih snaga. Nakon Čerkeza je sve do današnjih dana ostao trag brojnih zločina po Slavoniji pa sve do Zagreba. E njih su partizani u svibnju 1945. uhvatili po zagrebačkim bolnicama i šire u okolici Zagreba i vozili ih kamionima na Sošice. Zbunjuju podaci da se među ubijenima nalaze i žene s djecom, a ti podaci izgleda nisu službeni, jer u bolnici Sveti Duh sa Čerkezima nije izgleda bilo žena s djecom. Dakle sve treba istražiti i dokumentirati, zato je ova ekshumacija dobrodošla. Trebalo bi ekshumirati ogromno grobište od preko 100.000 pa čak do 250.000 ubijenih, ovisno o hrvatskom povjesničaru koji piše o tim događajima a za koje se tvrdi da se nalazi na polju kod Bleiburga o kojemu ništa nije viđeno niti pronađeno.

VL
KE
keckin37
21:35 22.07.2020.

O ovim se zlocinima izgleda nesmije pisati. Odmah brisu.

VL
PA
Pazin
15:36 21.07.2020.

Odlukom Međunarodnog Nürnbergškog suda, savezničkoj (pobjedničkoj) vojsci ne smije se suditi za zločine tijekom rata. Nađeno označiti, podići spomenik i gremo dalje... 2021. nam kuca na vrata

VL
SI
sisavac
14:58 21.07.2020.

ajmo se vratiti prije 75 godina, pa probati shvatiti zašto su medicinske sestre recimo završile u jami.. što su u tim bolnicama one radile da su se našle na meti partizana? nije povijest u jednom sloju. previše nepotrebne pažnje se ovom pridaje. ako nas pakračka poljana nije dirnula nešto, zar ovo treba?!

VL
GL
glog
14:36 21.07.2020.

Sad im puhnite odpozadi da ožive....tako je Bog stvorio nas....

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.