Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FBI zatvorio slučaj

Nakon 41 godinu bijega uhvaćen traženi ubojica i otmičar

George Wright
FBI
27.09.2011.
u 20:21

Zbog 70 dolara Wright je ubio ratnog veterana na benzinskoj postaji, a zajedno s BLA u jednoj od najodvažnijih otmica zauzeo je zrakoplov Delta Airlinesa

Najtraženiji ubojica koji se skrivao od 1970. godine kada je pobjegao iz zatvora i oteo zrakoplov u Detroitu uhvaćen je nakon istrage koja se kroz više od četiri desetljeća provodila u četiri države na tri kontinenta.

FBI i newjerseyska policija locirali su Georgea Wrighta u gradiću nedaleko Lisabona gdje ga je portugalska policija jučer i uhitila, javlja NBC NY. Michael Ward, specijalni agent FBI-a zadužen za Wrightov slučaj kazao je kako ovo uhićenje pokazuje kako njihov trud da zločince privedu pravdi neće nestati bez obzira na protok vremena ili mjesta na kojima se bjegunci skrivaju.

Prije više od četiri desetljeća Wright je u zatvoru u New Jerseyu odsluživao svoju 30-godišnju kaznu zbog pljačke i ubojstva ratnog veterana kojega je zbog 70 dolara Wright usmrtio na benzinskoj postaji.

U kolovozu 1970. Wright je, zajedno s još dvojicom zatvorenika, pobjegao iz zatvora Leesburg, ukrao upraviteljev automobil i odvezao se u Atlantic City gdje se priključio terorističkoj organizaciji "Black Liberation Army". Živio je pod lažnim imenom i neko vrijeme preživljavao radeći kao model.

Dvije godine kasnije Wright i i nekolicina njegovih "suboraca" ukrcala se na let Delta Airlinesa koji je letio iz Detroita u Miami. Obučen kao svećenik Wright je svoje oružje skrio u Bibliju. Zajedno s ostalim pripadnicima BLA na nišanu je držao 88 putnika u jednoj od najodvažnijih otmica u povijesti.

Nakon što su u Miamiju pokupili otkupninu i pustili putnike, Wright i njegovi kolege natjerali su posadu zrakoplova da ih prevezu u Boston gdje su napunili zrakoplov gorivom i odletjeli za Alžir. Upravo nakon te otmice američki Kongres naredio je postavljanje detektora u svaku zračnu luku u SAD-u.

Neki od otmičara s vremenom su uhićeni u Pariz, ali Wrightu se izgubio svaki trag. I tako bi i ostalo da u zadnje vrijeme nije ponovno kontaktirao rodbinu u SAD-u jer je upravo zbog toga i pronađen.

George Wright, sada 68-godišnjak, trenutno se nalazi u portugalskom zatvoru, a Amerika traži njegovo izručenje kako bi odslužio ostatak svoje kazne.

Komentara 4

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
20:37 27.09.2011.

- ti bokca, ..........al\' se ovaj dugo sunčao

TV
tvrtko
21:41 27.09.2011.

moraš biti pijan pa ovako što napisati!

OB
-obrisani-
20:37 27.09.2011.

Pazi ovo:...\"uhvaćen je nakon istrage koja se kroz više od četiri stoljeća provodila u četiri države na tri kontinenta.\"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ni manje ni vise istraga je vodjena u cetiri drzave i tri koninenta a trajala je ...cetiri stoljeca ili jednostavnije receno cetiristotine godina.Nes ti novina i novinara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije