Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekspedicija HPS-a

Nakon 38 godina pronađeni ostaci hrvatskih alpinista na Kavkazu

'kavkaz_nnn_ziv_090712'
''
13.07.2012.
u 11:58

Iz HPS-a vjeruju kako pronađena oprema pripada nestalim alpinistima jer se među opremom mogu vidjeti zavoji "Ivo Lola Ribar" i neki "Plivini" lijekovi na hrvatskom jeziku

Gotovo četiri desetljeća nakon najveće tragedije hrvatskog alpinizma predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza odlaze u Gruziju kako bi utvrdili je li slučajno pronađeno tijelo na području ledenjaka ispod Ušbe zaista tijelo jednog od hrvatskih planinara nestalih na Kavkazu 1974. godine. U toj su ekspediciji poginula četvorica Hrvata, a tijela dvojice, Zagrepčanina Vladimira Tabakovića i Splićanin Nenada Čulića nikad nisu pronađena, donosi Novi list.

Velika jugoslavenska ekspedicija koju je sačinjavalo 15 članova, od kojih šest Hrvata, 10. je srpnja 1974. krenula s ljubljanskog aerodroma Brnik prema Kavkazu. Nakon dva osvojena vrha, prilikom pokušaja uspona na Križ Ušbe, vrh na granici Gruzije i Rusije, u velikoj lavini poginula su četvorica hrvatskih alpinista. Tijela dvojice, Zagrepčanina Urse Vrdoljaka i Šibenčanina Ante Bedalova, nekoliko dana nakon tragedije s planine su skinuli ruski spasioci.

Nadu za pronalazak posmrtnih ostataka Tabakovića i Čulića njihovim obiteljima i članovima HPS-a dao je češki alpinist koji je pronašao tijelo i alpinističku opremu. Kako je među opremom bila čuturica s oznakama slovenskog planinarskog saveza, Čeh je prvo kontaktirao njih, ali kako nitko iz slovenskog saveza nije nestao na tom području, kontaktiran je HPS iz kojeg su uvjereni kako pronađena oprema najvjerojatnije pripada Tabakoviću ili Čuliću jer odgovara opremi iz toga vremena, a među pronađenim stvarima uočeni su zavoji "Ivo Lola Ribar" i neki "Plivini" lijekovi na hrvatskom jeziku.

HPS-ova ekipa mora biti brza jer se ledenjak u ovo doba godine brže kreće i postoji mogućnost da ponovno sakrije tijelo i opremu. Sa sobom nose i penjačku opremu kako bi mogli detaljnije pretražiti ledenjak i pokušati pronaći i drugo tijelo.

Ključne riječi

Komentara 10

TH
thekurcula
19:17 13.07.2012.

I sami pišete da je to bila jugoslovenska ekspedicija. Kako ste onda tragediji dali hrvatski predznak? Da li biste, recimo, osvajanje neke medalje od strane jugoslovenske reprezentacije takođe proglasili hrvatskim uspehom?

JI
jimbeam
20:01 13.07.2012.

13.07.2012. u 19:17h thekucula je napisao/la: I sami pišete da je to bila jugoslovenska ekspedicija. Kako ste onda tragediji dali hrvatski predznak? Da li biste, recimo, osvajanje neke medalje od strane jugoslovenske reprezentacije takođe proglasili hrvatskim uspehom? ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- bezveze, paa nisu dali predznak tragediji, nego stradalima.......koji su bili Hrvati !

MC
MCMXCV
12:17 13.07.2012.

Ante Bedalov nije iz Šibenika već iz Kaštel Kambelovca!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije