Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz zatvora u ring

Nakon 26 godina robije dosanjao boksački debi

dowey
Reuters/PIXSELL
11.10.2011.
u 15:36

Dewey Bozella (52), najstariji debitant u kalifornijskoj povijesti boksa, iščekuje životnu priliku.

Životna priča Dewey Bozella (52), bivšeg osuđenika za ubojstvo koji je 26 godina nevin odležao iza rešetaka newyorškog Sing Singa, na prvi pogled mogla bi asocirati na kakav spektakularan siže za kojim bi Aronofsky ili Fincher posegnuli kako bi snimili najnoviji hollywoodski spektakl. Da stvar bude još interesantnija, lokalne TV postaje, koje su prve nanjušile potencijal dojučerašnjeg robijaša, nisu propustile predstaviti novu philadelphijsku boksačku nadu i to na istom onom mjestu urezanom u kolektivnu svijest svakog pasioniranog obožavatelja boksa. Poput lokalnog filmskog junaka, novi 'Rocky' prezentiran je američkoj javnosti na legendarnim stubama Muzeja umjetnosti u trijumfalnom trku prema vrhuncu života.

Trivijalnost za kojom su posegli mediji ne umanjuje Bozellove muke i tešku borbu koju mu je život nametnuo, u ringu i izvan njega, jer je još kao mali iskusio surovost odrastanja u nasiljem razorenoj obitelji koju je kasnije, u tinejdžerskoj dobi, najprije zamijenio život na ulici, a potom onaj iza debelih zatvorskih zidina. No Bozella nije posustao niti ikad priznao krivnju za ubojstvo 92-godišnje Emme Crasper, a u zatvoru je često znao reći da će iz njega izići ili u sanduku ili kao nevin čovjek. Želja mu se prije dvije godine ostvarila zahvaljujući udruzi ''The Innocence Project'' koja je posvećena pomaganju nedužnim osuđenicima u dokazivanju nevinosti. Iako je proces bio dugotrajan, rezultirao je povoljnim rješenjem za ''mladu'' boksačku nadu pa je prije dvije godine Dewey konačno dočekao toliko željenu slobodu.

U zatvoru je uspio učiniti mnogo, daleko više negoli većina uspije na slobodi: najprije je diplomirao na koledžu Mercy, a zatim magistrirao na newyorškom teološkom seminaru. Cijelo vrijeme aktivno se bavio boksom i postao Sing Singov prvak u poluteškoj kategoriji.

Životnu priliku iskoristit će ove subote kad će u Los Angelesu odigrati svoj prvi profesionalni meč  uza sadašnjeg trenera Bernarda Hopkinsa, inače aktualnog svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji koji je sa 46 godina u svibnju  postao najstariji osvajač naslova u povijesti ovog sporta. Snage će odmjeriti s Larryjem Hopkinsom (30), profesionalcem iz Houstona.

Bozellovi treneri polažu velike nade u svog pulena koji je svoja očekivanja koncizno izrazio u najavi meča.
– Želim otići tamo i dati 100% i potom nastaviti dalje sa životom. Ovo za mene nije karijeristički potez, već ostvarenje sna i put da drugima dokažem kako nikad ne treba odustati od svojih snova. Moj je omiljeni citat: "Ne dopusti da strah određuje ono što si niti da ti porijeklo zadaje put kojim ćeš krenuti" – ustvrdio je (i potvrdio svojim angažmanom) ovaj prekaljeni borac za život i pravdu.

Ključne riječi

Komentara 2

EH
ehh
17:22 11.10.2011.

Svaka čast........Sretno!

DU
Deleted user
22:12 11.10.2011.

Ovo je kao Rubin \"Hurricane\" Carter samo što se Denzel tamo borio i sa samim sobom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije