Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGRANIČNO PODRUČJE

Nakon 23 godine ponovno će se moći vlakom do Slovenije

pruga
Ivančica Jurčević/VLM
04.09.2013.
u 12:00

Obnovom pruge tvrtka Vetropack Straža bi si lakše dovozila sirovine. Riječ je o zahtjevnoj obnovi zbog dva tunela koji se nalaze na toj dionici.

Već u studenom ove godine očekuje se početak radova na obnovi željezničke pruge Đurmanec – Lupinjak. Najavljeno je to nakon radnog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji predsjednika uprave HŽ Infrastrukture Darka Peričića s članovima svoje uprave.

Pruga zarasla u korov

U društvu župana Željka Kolara obišli su dionicu neaktivne željezničke pruge od Đurmanca prema Lupinjaku te održali radni sastanak u prostorima tvrtke Vetropack Straža d.d. u Humu na Sutli koja ima gospodarski interes za ovaj željeznički pravac. Riječ je o šest kilometara dugoj dionici kojom vlakovi ne prometuju od 1990. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije. Pruga je na dijelovima zarasla u korov. Proteklih je godina bilo nekoliko inicijativa samih mještana naselja Hromec, koji su peticijom tražili ponovno prometovanje vlaka, no bezuspješno. Bivši župan Siniša Hajdaš Dončić također je inicirao projekt obnove pruge, da bi sada konačno to krenulo u realizaciju.

Riječ je zahtjevnoj obnovi zbog dva tunela koja se nalaze na toj dionici. Završetak obnove očekuje se sredinom sljedeće godine.

Gospodarski interes

Interesi obnove i stavljanja u funkciju te pruge su brojni, od poboljšanja prometne povezanosti i jeftinijeg prijevoza, zadržavanja učenika na hrvatskoj strani zbog omogućavanja prijevoza do škola do gospodarskih interesa tvrtki poput Vetropack Straže koja bi na taj način lakše i jeftinije dovozila sirovine poput pijeska, sode ili staklenog krša.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije