Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon 18. godine iz udomiteljskih domova izlaze na ulicu

Velika pozornost daje se javnosti rada, pa svaka donacija dobiva jedinstveni broj preko kojeg se na internetskim stranicama može pratiti njezino kretanj
10. kolovoza 2012. u 21:27 0 komentara 24 prikaza
'VARAZDIN/MEDJIMURJE Cakovec, 120508 Teta Liza...3 porina... Snimio Vjeran Zganec - Rogulja / Vecernji list'
Foto: 'Vjeran Zganec - Rogulja'

Legenda o djevojčici Fijolini koja je usrećivala ljude i dobrotom mijenjala svijet oko sebe, sve je popularnija. Zasluge za to idu volonterima koji pomažu djeci i mladima bez roditelja i primjerene roditeljske skrbi, koji su novoosnovanu udrugu nazvali po djevojčici koja je zvucima violine topila srca i poticala ljude da izdvoje koji novčić za siromašne, gladne i bose...

Sve brojniji članovi udruge Fijolina, među kojima su umjetnici poput glazbenika, slikara i pjesnika, zacrtali su si zadatak da pomažu i mladima bez roditelja koji nakon 18. rođendana izlaze iz udomiteljskih domova i sustava državne skrbi, često prepušteni ulici.

- Nakon što postanu punoljetni nađu se u svojevrsnom zakonskom vakuumu. Trebali bi se dalje brinuti sami o sebi, a znamo kako je to teško. Mi smo im rame na koje se mogu u svakom trenutku osloniti. Potičemo ih da nastave školovanje i upišu se na fakultete - pojašnjava Nenad Peršak, poznati međimurski glazbenik koji je i potaknuo osnivanje udruge. Glavni izvor novca Fijolini bi trebali biti glazbeni albumi, slike, fotografije, knjige i razne umjetnine koje će dijeliti donatorima. Velika pozornost daje se javnosti rada, pa svaka donacija dobiva jedinstveni broj preko kojeg se na internetskim stranicama može pratiti njezino kretanje do krajnjeg korisnika.

Peršak vjeruje da će u roku od godine dana okupiti gotovo sve mlade međimurske glazbenike koji žele pomagati. Na raspolaganju im je profesionalni tonski studio. Mogu se prijaviti autorski glazbeni sastavi, pjevačice i pjevači, kojima će, ako nemaju svoje skladbe, pomoći iskusni skladatelji. Fijolina planira snimiti i albume s iskusnim pjevačima, od kojih je prvi, s Elizabetom Toplek, već ugledao svjetlo dana. Volonteri prikupljaju obuću i odjeću, a udruga se povezala i s Udrugom udomitelja Međimurja, za koju prikupljaju odjeću, školske knjige, računala, bicikle, igračke... Notu po notu, kunu po kunu, volonteri Fijoline šire sreću.

Havaianas Brasil Logo
PROMO
Koja je to ljetna obuća koja iz godine u godinu oduševljava sve Hrvatice?
Iskreno s poduzetnicima
Testirali smo kako je doista biti poduzetnik u Hrvatskoj: Evo što kažu Zagrebački poduzetnici i obrtnici metropole
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.