Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegli bankrot

Nakon 16 dana krize američki se političari ipak dogovorili

Harry Reid (1)
Reuters/Pixsell
16.10.2013.
u 19:13

Nakon 16 dana krize u radu vlade i samo nekoliko sati prije isteka zakonskog roka za povećanje stope zaduživanja bez koje je Americi prijetio bankrot, a koji je istjecao u prvim minutama 17. listopada, zaustavljena je financijska katastrofa

U Washingtonu je postignut dogovor između republikanaca i demokrata u Senatu i prekinuta je blokada rada američke vlade i mogući bankrot koji je zaustavljen odobravanjem novih zaduživanja vlade.

Nakon 16 dana krize u radu vlade i samo nekoliko sati prije isteka zakonskog roka za povećanje stope zaduživanja bez koje je Americi prijetio bankrot, a koji je istjecao u prvim minutama 17. listopada, zaustavljena je financijska katastrofa pa je odahnula američka nacija, ali i cijeli svijet koji je sa strahom pratio turbulentne svađe i prepucavanja na Capitol Hillu.

Dobre vijesti nakon 12 sati po američkom vremenu objavili su čelnik senatorske većine, demokrat Harry Reid i njegov republikanski kolega Mitch McConnell, koji su na "brušenju" dogovora radili cijeli tjedan.

Na Wall Streetu odmah se osjetio brži promet dionicama, a referentna vrijednost Dow Jonesa porasla je za 200 bodova. U Washingtonu su novinari svih vodećih svjetskih redakcija i izvještavaju o podjelama u Kongresu i dogovoru koji nije konačan nego je samo prolongiran do 15. siječnja, do kada se mora donijeti novi proračun te do 7. veljače kada je novi rok za zaduživanja zemlje.

Očekuje se da će Obama do srijede navečer potpisati sve što je usvojeno u Kongresu, a Bijela kuća najavljuje da se sada predsjednik može koncentrirati na imigrantsku reformu.

Prijepori u Kongresu nisu završeni dogovorima usvojenima "pet do dvanaest" jer su ostala otvorena pitanja oko primjene Obamina zakona o zdravstvenom osiguranju kao i troškovima iz proračuna pa je izvjesno da bi se nova blokada rada vlade i kriza oko novih zaduživanja mogla ponoviti od sredine siječnja, odnosno početka veljače iduće godine.

Reakcije Amerikanaca su podijeljene jer s jedne strane zadovoljni su što će gotovo 800 tisuća zaposlenika savezne vlade biti vraćeno na posao i primiti naknadu, otvorene su javne ustanove, muzeji i državne službe, a s druge strane neizvjesnost se produžuje. Pokazalo se nešto neuobičajeno za američku demokraciju, a to je da su političari potpuno izostavili javnost i njena upozorenja da se stranačka prepucavanja ne smiju lomiti preko njihovih leđa.

U cijeloj situaciji nema pobjednika, a ozbiljno je narušeno povjerenje u Kongres, ali i Bijelu kuću i predsjednika Obamu. Predvodnik konzervativne struje unutar Republikanske stranke, senator Ted Cruz iz Teksasa poručuje da se "borba protiv Obamacare nastavlja" i da još ništa nije gotovo.

Jedni od najzabrinutijih bili su Kinezi koji imaju najveće devizne rezerve u dolarima, čak 3.660 milijardi, a posjeduju i američke vrijednosnice u iznosu od 1.280 milijardi dolara. Potencijalni bankrot Amerike srušio bi vrijednost kineske imovine i imao bi negativan utjecaj na to, drugo najveće gospodarstvo na svijetu.

>> Amerika pred bankrotom koji vuče cijeli svijet

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije