Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Nakon 125 godina čuvanja tajne otkriven recept za Coca-Colu?

Među tajnim su sastojcima alkohol, ulje muškatnog oraščića, naranče... tvrdi portal Thisamericanlife.org.
15. veljače 2011. u 17:33 1 komentara 5797 prikaza
Coca Cola
Foto: Reuters/Pixsell

Nakon 125 godina čini se da je otkriven tajni recept za jedno od najpopularnijih pića na svijetu – Coca-Colu. Uz osnovne sastojke, popularno piće sadrži i alkohol, ulje naranče, limuna i muškatnog oraščića, korijandar, neroli i cimet koji su navodno tajni sastojci Coca-Cole koji se skrivaju pod nazivom 7 X aroma, a zaslužni su za jedinstvenu aromu, otkrio je portal Thisamericanlife.org.

Objavljen još 1979. g.?

Recept je dugo i pomno čuvana tajna još iz 1886. godine, a jedina službena pisana kopija recepta navodno se čuva u sefu banke. Samo dva zaposlenika znaju tajnu formulu koja tom gaziranom piću daje prepoznatljiv okus, prenosi Daily Mail. Lista sastojaka bila je objavljena još 1979. godine, tvrdi Thisamericanlife.org, u lokalnim novinama u rodnom gradu Coca-C, u američkoj Atlanti, ali tome tada nitko nije pridavao pozornost. Članak pokazuje fotografiju originalnog recepta koji je najvjerojatnije napravio prijatelj farmaceuta i izumitelja Coca-Cole Johna Pembertona. Kako bi potvrdio autentičnost recepta, Thisamericanlife.org obratio se povjesničaru Marku Pendergrastu koji vjeruje kako bi on mogao biti istinit. Ne zna se pak je li se recept s godinama mijenjao.

Kako je Coca-Cola jedan od najprepoznatljivijih brendova u svijetu, a prodaje se u više od 200 zemalja, nije ni čudno što je recept takva tajna. Sastojci su joj voda, ugljikov dioksid, šećer, fosforne kiseline, kofein, prirodne arome i boja.

Ostaje najvrednija tajna


Iz Coca-Cole u Hrvatskoj nisu htjeli potvrditi je li otkriveni recept i onaj pravi.

– Sastojci koji se upotrebljavaju u proizvodnji naših bezalkoholnih pića navedeni su na deklaracijama proizvoda. Mnogi su tijekom godina pokušali proniknuti u njezinu tajnu i koliko god se trudili, samo je jedna prava i istinska Coca-Cola. Precizne formulacije proizvoda naše su najvrednije trgovačke tajne i ne komentiramo detalje ni jedne od njih – rekao je Sandro Baričević, direktor za odnose s javnošću Coca-Cole za jugoistočnu Europu.

Recept za 13,64 litara Coca-Cole:Sastojc

Recept za 13,64 litara Coca-Cole:

Sastojci: 88,72 ml limunske kiseline, 3 gutljaja tekućeg ekstrakta koke, 29,57 ml kofeina, 30 (nije jasno iz recepta) šećera, 9,5 l vode, 1,14 litara soka od limete, 29,57 ml ekstrakta vanilije, 44 ml ekstrakta karamele za boju

7 X aroma

236,58 ml alkohola, 20 kapi ulja naranče, 30 kapi ulja limuna, 10 kapi ulja muškatnog oraščića, 5 kapi korijandra, 10 kapi nerolija, 10 kapi cimeta

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Ugo Kajvez:

    I koliko cocaine ide u jednu \"Coca\" Colu ? .............. dobro, ajde onda koncentrata od lista koke .............