Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedina prava

Nakon 125 godina čuvanja tajne otkriven recept za Coca-Colu?

Coca Cola
Reuters/Pixsell
15.02.2011.
u 17:33

Među tajnim su sastojcima alkohol, ulje muškatnog oraščića, naranče... tvrdi portal Thisamericanlife.org.

Nakon 125 godina čini se da je otkriven tajni recept za jedno od najpopularnijih pića na svijetu – Coca-Colu. Uz osnovne sastojke, popularno piće sadrži i alkohol, ulje naranče, limuna i muškatnog oraščića, korijandar, neroli i cimet koji su navodno tajni sastojci Coca-Cole koji se skrivaju pod nazivom 7 X aroma, a zaslužni su za jedinstvenu aromu, otkrio je portal Thisamericanlife.org.

Objavljen još 1979. g.?

Recept je dugo i pomno čuvana tajna još iz 1886. godine, a jedina službena pisana kopija recepta navodno se čuva u sefu banke. Samo dva zaposlenika znaju tajnu formulu koja tom gaziranom piću daje prepoznatljiv okus, prenosi Daily Mail. Lista sastojaka bila je objavljena još 1979. godine, tvrdi Thisamericanlife.org, u lokalnim novinama u rodnom gradu Coca-C, u američkoj Atlanti, ali tome tada nitko nije pridavao pozornost. Članak pokazuje fotografiju originalnog recepta koji je najvjerojatnije napravio prijatelj farmaceuta i izumitelja Coca-Cole Johna Pembertona. Kako bi potvrdio autentičnost recepta, Thisamericanlife.org obratio se povjesničaru Marku Pendergrastu koji vjeruje kako bi on mogao biti istinit. Ne zna se pak je li se recept s godinama mijenjao.

Kako je Coca-Cola jedan od najprepoznatljivijih brendova u svijetu, a prodaje se u više od 200 zemalja, nije ni čudno što je recept takva tajna. Sastojci su joj voda, ugljikov dioksid, šećer, fosforne kiseline, kofein, prirodne arome i boja.

Ostaje najvrednija tajna


Iz Coca-Cole u Hrvatskoj nisu htjeli potvrditi je li otkriveni recept i onaj pravi.

– Sastojci koji se upotrebljavaju u proizvodnji naših bezalkoholnih pića navedeni su na deklaracijama proizvoda. Mnogi su tijekom godina pokušali proniknuti u njezinu tajnu i koliko god se trudili, samo je jedna prava i istinska Coca-Cola. Precizne formulacije proizvoda naše su najvrednije trgovačke tajne i ne komentiramo detalje ni jedne od njih – rekao je Sandro Baričević, direktor za odnose s javnošću Coca-Cole za jugoistočnu Europu.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
00:46 16.02.2011.

I koliko cocaine ide u jednu \"Coca\" Colu ? .............. dobro, ajde onda koncentrata od lista koke .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije