Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJEŽBAJU Alkari se fizički pripremaju i ujahuju konje uoči 294. alke

Nakon 1. srpnja trenirat će svaki dan osim nedjeljom

27.05.2009.
u 17:04

Alkari su se počeli pripremati za 294. alku, a trenirat će se utorkom i petkom na sinjskome Hipodromu i u okolici. U toj fazi ujahivat će konje i pokušati se što bolje fizički pripremiti.

Ima i vježbenika
Na pripreme su pozvana 23 alkara koja su već nastupala u alkarskim priredbama te još sedam vježbenika, koji se mogu kandidirati za pratitelje barjaktara. S njima je još toliko mlađih jahača, čije se sposobnosti još provjeravaju.

– Od 1. srpnja vježbat ćemo svaki dan osim nedjeljom, i nakon nekoliko dana doći ćemo na alkarsko trkalište, gdje ćemo početi s probnim gađanjima alke. Tada ćemo zapravo doznati tko je najspremniji za skoro viteško nadmetanje, ne samo prema broju pogodaka, već i prema tomu kako vode konje stazom, što zna biti i te kako teško.

Trudit ćemo se otkloniti svaki nedostatak, kako u zaustavljanju konja, pri startu, nadzoru na nad njim u trku, spuštanju alke s koplja, pozdravljanju... – istaknuo je alaj-čauš Tonći Bešlić, kojega će i ove godine zamjenjivati Ivo Zorica.

Na prvu se prozivku iz opravdanih razloga nije odazvalo nekoliko alkarskih kopljanika, a među njima bio je i Denis Gugić, prošlogodišnji slavodobitnik Andrija Hrgović, Ivo Zorica, Hrvoje Filipović-Grčić i Jure Domazet. Oni će se svojim kolegama po koplju priključiti nešto kasnije.

Na prozivci alkara bio je i predsjednik VAD-a, koji je rekao da će se ove godine izbor kopljanika obaviti prema ukupnoj kvaliteti koju će pojedinac pokazati na pripremama, a sve kako bi se izbjeglo bilo čije nezadovoljstvo.

Kreću ispred dvora
Dodao je da će ove godine alkarska povorka krenuti na dan Alke prema trkalištu iz Alkarskih dvora (prošle godine krenula je od hotela Alkar, gdje je bilo okupljanje zbog gradnje Alkarskih dvora, op. a.), za koje je tehnički prijam planiran polovicom srpnja.

Alkarski vojvoda Ivan Čikara i alaj-čauš Tonći Bešlić na pripreme su pozvali alkare A. Hrgovića, A. Poljaka, N. Bikića, K. Bikića, M. Vučkovića, D. Ivandića, I. Filipovića-Grčića, H. Filipovića-Grčića, A. Filipovića-Grčića, A. Runju, N. Marića, J. Čačiju, T. Radanovića. M. Šušnjaru, J. Jerkana, P. Tomaševića, A. Zoricu, I. Zoricu, J. Čačiju, D. Gugića, A. Hrgovića, J. Domazeta i F. Ivkovića.

Svima će biti potrebna junačka desnica i oko sokolovo za pobjedu, a znaju da se to stječe napornim treninzima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije