Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Naknade HRT-a ZAMP-u niže od prosjeka Europe

11.03.2015., Prisavlje, Zagreb - Predstavljanje financijskih rezultata HRT-a u 2014. godini i daljnjih koraka u provodjenju Programa restrukturiranja. Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
03.06.2015.
u 14:30

U studiji se zaključuje da je tarife moguće povećavati do točke u kojoj bi ukupni izdaci HRT-a za autorsko pravo iznosili 3,8 mil. eura

Lanjsko potpisivanje 67 milijuna kuna vrijednog trogodišnjeg ugovora o prijenosu licencije za autorsko pravo između HRT-a i HDS ZAMP-a izazvalo je kritike pojedinih članova NO-a javne televizije. Pritom se tvrdilo i da su izvršeni pritisci kako bi HRT prihvatio takav, po njihovu mišljenju nepovoljan ugovor.

Zato je HDS ZAMP, kako bi otklonio sumnje u poslovnu opravdanost zaključenog ugovora, od zagrebačkog Ekonomskog instituta zatražio izradu studije pod nazivom Određivanje ekonomski opravdane cijene licencije za autorsko pravo za HRT. Autori studije koju potpisuje Maruška Vizek pristupili su ocjeni visine naknade na tri načina – usporedbom tarifa europskih zemalja, usporedbom troškova izdvajanja za autorska prava javnih radija i televizija u odnosu na ukupne troškove te izravnim vještačenjem udjela glazbe u programima HRT-a.

"Sve tri vrste analize dale su isti rezultat: naknada koju je HRT ugovorio s HDS ZAMP-om značajno je niža od europskog prosjeka, odnosno u poslovnom smislu – u korist je HRT-a", navodi naručitelj. U studiji se zaključuje da je "navedene tarife moguće povećavati maksimalno do one točke u kojoj bi ukupni izdaci HRT-a za autorsko pravo i za radijski i za televizijski program iznosili 3,8 milijuna eura".

>> Nadzorni odbor HRT-a policija ispitivala o ugovoru sa ZAMP-om

Komentara 7

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
18:20 03.06.2015.

Koliko me ovakva vijest rastuži, toliko me obrazloženje nasmije.

MA
markro3
22:28 03.06.2015.

Kada bi građani imali mogućnost izbora, ovu komunističku televiziju odnosno preplatu nebi plaćalo više od 20% vlasnika televizora.

Avatar comparator
comparator
07:40 04.06.2015.

Udba se održava na vlasti kroz propagandu HTV-a koju još tome plačaju same žrtve diktature.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije