Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveučilište

'Naknada za ispit nužno je zlo od kojeg živimo'

'12.10.2011., Studentski Centar, Zagreb - U organizaciji Sveucilista u Zagrebu u Studentskom centru otvorena je smotra sveucilista koja ce trajat od 13. do 15. listopada. Aleksa Bjelis, rektor Sveucil
'Borna Filic/PIXSELL'
02.10.2012.
u 19:20

Rektor Bjeliš dodaje da će student ovisno o tome koliko je ispita položio i bodova prikupio toliko manju participaciju platiti

Zbog poskupljenja ECTS bodova i školarina na fakultetima su izbile studentske bune, no vodstvo Sveučilišta u Zagrebu poručuje – prihodi od školarina bit će manji nego prethodnih godina.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, prorektorica za studente Blaženka Divjak i prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček poručuju da će cijene vrijediti sljedeće tri godine, bez promjena i dodatnih poskupljenja.

Vodstvo Sveučilišta u Zagrebu ipak izražava zabrinutost jer je predviđeno petnaest posto manje novca od države za materijalne troškove koje će fakulteti, kako znaju i umiju, morati pokriti preko školarina i participacija.

– Participacije su nužno zlo od kojeg preživljavamo – rekao je rektor Aleksa Bjeliš te istaknuo da je studentima koji upisuju prvu godinu studiranje i dalje potpuno besplatno, a na višim godinama studij se plaća prema uspješnosti.

Koliko je ispita položio i koliko je bodova student prikupio, toliko novca manje mora platiti za upis sljedećeg semestra ili godine. Prema trenutačnim podacima, trideset i pet posto studenata na sveučilištima neće morati plaćati participaciju, čak trideset posto plaćat će participaciju u iznosu koji neće biti viši od četiri tisuće kuna, a dvadeset posto studenata morat će platiti maksimalan iznos participacije, koja je, kažu mjerodavni, morala biti uvedena.

– Za uspješnije studente koji doista imaju želju studirati takav model znatno je povoljniji – zaključila je Blaženka Divjak, prorektorica za studente.

Komentara 1

MA
mareiaco
14:51 03.10.2012.

Zašto dozvoljavate da vam studenti studiraju više od 7go.To nešto nije uredu ni sa vama.U moje vrime znalo se koliko se studira .Ko je dobar a ko loš student.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije