Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritisak izdavača

Nakladnici nude priručnike bez odobrenja za ulazak u razrede

\'19.02.2010., Rijeka - Polaganje izbornih predmeta drzavne mature u Prvoj rijeckoj gimnaziji.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL\'
Goran Kovačić/Pixsell
16.03.2011.
u 13:00

Pod izgovorom da se brinu za djecu izdavači žele besplatnu reklamu, kažu profesori

Posljednjih tjedana škole, posebno srednje, čiji su maturanti u završnim pripremama za polaganje državne mature, preplavili su priručnici i skripta koje im akviziteri različitih izdavačkih kuća nude kao pomoć u polaganju ispita.

Pripreme su dovoljne
– Različiti se metodički i didaktički materijali nude po školama, a mjerodavni ih nisu odobrili. Da i jesu, mislim da našim učenicima oni nisu potrebni za polaganje ispita iz državne mature. Sve što im je potrebno mogu naučiti u redovitu radu sa svojim profesorima, a za one kojima je to potrebno, organizira se i dodatna nastava – kaže nam profesorica Srednje škole Vrbovec Ivanka Dlaka.

Slično govore i ravnatelji nekih srednjih škola.

– Došli su nam akviziteri dviju velikih izdavačkih kuća i ponudili priručnike za polaganje ispita na državnoj maturi. Dopustio sam da to predstave profesorima i uzeo po jedan primjerak za školu, ali u razred pred učenike ili roditelje nisu mogli. Za naše su maturante organizirane pripreme za polaganje državne mature i nikakvi im priručnici ne trebaju, posebno ne oni koji nemaju dopuštenje mjerodavnih – ističe ravnatelj Četvrte gimnazije Milivoj Miliša.

– Svi pokušavaju, ali ostaju pred vratima jer moji profesori neće biti njihovi akviziteri. Ne dopuštam besplatnu reklamu nakladnicima koji bi pod izgovorom da se brinu za djecu htjeli besplatnu promidžbu. Ako im treba, neka je plate na televiziji – ljuti se ravnatelj zagrebačke Druge gimnazije Drago Bagić.

Kategorična je i ravnateljica Sedme gimnazije, bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić:

– Nema toga u nas, to ne dopuštam. Verifikacija, odnosno postupak ocjenjivanja raznih priručnika, zbirki i ostalog materijal koji provodi Agencija za odgoj i obrazovanje, u tijeku je, a do 30. travnja trebali bi objaviti popis, odnosno Katalog odobrenih naslova.

Ocjenjivanje traje
– Dobili smo zahtjeve za odobrenje 713 naslova, a najviše je za prva četiri razreda osnovne škole. Ništa još nije odobreno, postupak ocjenjivanja još traje. Ono što nije odobreno ne smije se naći u školama. Osim udžbenika, u razredima se može naći samo ono nastavno pomagalo koje ima naše dopuštenje – izričit je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, koji ističe da svaki takav nezakonit slučaj treba prijaviti prosvjetnoj inspekciji.

Iz Školske knjige tvrde da odobrenje još nije obvezno te da su njihovi priručnici za državnu maturu upravo dobili zeleno svjetlo Agencije. Ističu također da su njihove priručnike radili članovi povjerenstava za državnu maturu te pitaju tko od njih može bolje pripremiti materijal za đake. Ipak, ono što roditelji trebaju znati jest da te materijale ne moraju kupovati iako im ih profesori mogu ponuditi. Na to ih upozorava i ravnatelj Agencije Vinko Filipović, a profesori ističu da maturante uspješno za državnu maturu mogu pripremiti oni, a ne skripta.

Komentara 1

JB
josip broz
13:50 16.03.2011.

Školski sat nije javni događaj na kojeg može upadati svatko već je organiziran isključivo za školsku djecu. Nastavnici trgovce trebaju obavijestiti o tome da svoj materijal mogu ponuditi za vrijeme školskog odmora, a tada će ih od učenika slušati upravo nitko. I problem riješen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije