Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako do posla?

'Najžalosnije je što više nitko ne traži radnike za stalni posao'

'26.09.2013., Prelog - U gradu je nekoliko mladih na usavrsavanju po modelu 1600 kuna koji smatraju da ih se iskoristava. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
29.09.2013.
u 18:46

- Stručno osposobljavanje je kratkoročno rješenje Ministarstva za problem nezaposlenosti - kaže Igor Slaviček

Nakon što je završio stručni studij na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, Petar Horvat počeo je tražiti posao. Bezuspješno. Prijavio se potom za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa u Turističkoj zajednici Grada Preloga. Stažira osam mjeseci za 1600 kuna mjesečno.

- Iskustva su pozitivna. Često se održavaju manifestacije u kojima sudjeluje Turistička zajednica, a ja sam uglavnom zadužen za organizaciju događaja. Pomažem i u Domu kulture. Nadam se da će mi stažiranje dobro doći kod traženja stalnog zaposlenja - ističe Horvat. I to je dobra strana mjere zapošljavnja Ministarstva rada i socijalnog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u koju se dosad uključilo više od 11.000 mladih koji godinu na račun države dana stažiraju za 1600 kuna mjesečno. Mjera ima i loše strane, o kojima mladi otvoreno govore.

- Novčana naknada je stvarno mizerna. Drugo, putni troškovi kasne po dva mjeseca, a najžalosnije je to što gotovo više nitko, otkada je uvedeno to stručno usavršavanje, ne traži radnike za stalan posao - upozorava Horvat. Tek mali broj stažista ostane raditi tamo gdje se osposobljavao. Igor Slaviček, koji je završio Pravni fakultet, pri kraju je sa stažiranjem.

- Stručno osposobljavanje je kratkoročno rješenje Ministarstva za problem nezaposlenosti, jer nakon godinu dana svi smo opet na početku priče, to jest na burzi - ističe. Uključenje u mjeru bilo mu je, dodaje, najlakši, ali i jedini način da dođe do bilo kakvog zaposlenja. Ljuti ga, kao i mnoge druge na stručnom osposobljavanju, to što HZZ kasni s isplatom putnih troškova. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije