Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wikileaks objavio

Najveće 'curenje' tajnih podataka iz CIA-e! Špijunirali preko pametnih telefona, televizora, WhatsAppa...

CIA
Foto: Reuters/PIXSELL
07.03.2017.
u 19:45

WikiLeaks tvrdi da je CIA u suradnji sa savezničkim obavještajnim agencijama uspjela zaobići enkripciju na mobitelima i servisima za razmjenu poruka, poput Signala, Whatsappa i Telegrama.

WikiLeaks je objavio tisuće dokumenata za koje tvrdi da detaljno otkrivaju hakerske alate koje je koristila CIA za provaljivanje u pametne telefone, u aplikacije i u druge elektroničke uređaje.

Iz Wikileaksa tvrde kako je to najveće curenje tajnih podataka CIA-e ikada  U dokumentima se opisuje način na koji se provaljivalo u mobitele, računalne operativne sustave pa čak i pametne televizore u svrhu špijuniranja mete.

Među ostalim otkrićima WikiLeaks tvrdi da je CIA u suradnji sa savezničkim obavještajnim agencijama uspjela zaobići enkripciju na mobitelima i servisima za razmjenu poruka, poput Signala, Whatsappa i Telegrama.

Google je odbio komentirati, ali je priopćio da istražuje te tvrdnje. Ako se pokaže da su te informacije točne bit će to još jedno kršenje oznake stroge povjerljivosti materijala ukradenog zadnjih godina od američkih obavještajnih agencija. Američki dužnosnici izjavili su da ne znaju gdje je WikiLeaks mogao doći u posjed tih materijala. WikiLeaks je priopćio da je objava dokumenata o metodama hakiranja prva u nizu te da su dokumenti iz "izolirane mreže visoke sigurnosti" u sjedištu CIA-e. CIA nije željela komentirati. "Mi ne komentiramo autentičnost ili sadržaj navodnih obavještajnih dokumenata", rekao je za dpa glasnogovornik Jonathan Liu.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjavio je da dokumenti pokazuju kako postoji rizik od širenja kibernetičkog oružja, dodajući da je njegova organizacija povukla neke informacije dok se ne postigne konsenzus o "tehničkoj i političkoj prirodi CIA-inog programa". Nekoliko konzultanata za kibernetičku sigurnost izjavilo je da dokumenti, koji datiraju između 2013. i 2016., djeluju autentično. Američke obavještajne agencije izjavile su da je WikiLeaks povezan s ruskim službama sigurnosti, što on opovrgava.

Tijekom američke predsjedničke kampanje 2016. WikiLeaks je objavio internu elektroničku poštu najviših dužnosnika Demokratske stranke, a američke agencije su ustvrdile da je Moskva hakirala njihove elektroničke račune u sklopu koordiniarane akcije kako bi pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima. 

>>Objavljeni kompromitirajući podaci o Trumpu, Rusi imaju tajnu snimku?

>>Nevjerojatan slijed događaja: Rusija i Amerika u prvom svjetskom kibernetičkom ratu

Komentara 16

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
19:56 07.03.2017.

neš' ti vijesti.. pa to znaju vec i vrapci na grani...FB, wattsapp, viber twitter, sve te drustvene mreze i kojekakve chat aplikacije sluze za prikupljanje podataka o ljudima na najlaksi moguci nacin... nekad su to radili operativci, a danas korisnici istih sami stvaraju bazu podataka

DU
Deleted user
19:58 07.03.2017.

Zapadna demokracija koja je prosli tjedan napadala Hrvatsku a slavila diktaturu u Saudijskoj arbiji

Avatar marengo2
marengo2
19:57 07.03.2017.

Auuuuuu ako budu citali poruke sto sam svojoj dragoj slao,probudice im se masta ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije