Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR NA VAHABITE

Najveća policijska akcija u BiH: 600 specijalaca lovilo vahabite

Gornja Mioča
Reuters
02.02.2010.
u 16:48

U Gornjoj Maoči kod Brčkog, gdje već godinama žive radikalni muslimani, nisu vrijedili zakoni BiH. Školska se nastava odvijala po jordanskom programu, natpisi su bili na arapskom.

Oko 600 pripadnika svih sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini provelo je jučer u selu Gornja Maoča pokraj Brčkog do sada najveću združenu policijsku akciju radi otkrivanja osoba koje ugrožavaju teritorijalnu cjelinu i ustavni poredak BiH. Operacija “Svjetlost” provedena je na zahtjev državnog tužiteljstva u Sarajevu, a usmjerena je protiv veće skupine radikalnih muslimana - vahabita, koji već godinama potpuno izolirano žive u Gornjoj Maoči.

Ovo se selo u bosansko-hercegovačkim medijima često spominjalo kao glavno uporište vahabita, a nedavno su se pojavili i napisi kako se na tom području nalazi kamp za obuku terorista. Policija je odbacila takve navode, a jučerašnja  je policijska akcija poduzeta zbog toga što se neki od mještana Gornje Maoče dovode u vezu s najtežim kaznenim djelima. Policija je postavila barikadu tri kilometra prije ulaska u Maoču, a tijekom same policijske akcije nije bilo incidenata. Prema neslužbenim informacijama, na obavijesni razgovor privedeni su deseci pripadnika vahabitske zajednice, među kojima ima i žena. U pretresima kuća i drugih objekata pronađena je  i oduzeta određena količina uglavnom lovačkog oružja te mobiteli, računala i računalna oprema. O koliko je ozbiljnoj akciji riječ svjedoči i podatak da je uz policijske snage u Gornju Maoču došao i glavni državni tužitelj.

Oko ovog sela već dugo vlada prava tajnovitost. Mještani, među kojima ima i stranaca iz arapskih zemalja, zabranjuju pristup medijima, a vlasti BiH nikada nisu opovrgnule informacije da uopće ne kontroliraju ovo selo i da tamo ne vrijede zakoni države BiH. Da u tome ima istine, pokazalo se prije dvije godine kada su organizirani vahabiti u Gornjoj Maoči zabranili da se nastava u lokalnoj školi obavlja po nastavnom planu i programu koji vrijedi u ostatku zemlje.

Kako bi izbjegle incidente s mještanima vlasti su prešutno dopustile da se nastava u školi izvodi po jordanskome nastavnom planu, što je svojevrsni presedan na ovim prostorima. Bosna i Hercegovina se dugo suočava s optužbama da je utočište radikalnim islamistima, iako se u BiH nije dogodio niti jedan teroristički napad.

Pod američkim pritiskom bosansko-hercegovačke vlasti oduzele su državljanstva skoro svim mudžahedinima koji su se u ratu borili na strani Armije BiH. Većina njih napustila je BiH u prvim poslijeratnim godinama

Ključne riječi

Komentara 224

BI
Birdy
17:34 02.02.2010.

Ovo je samo nastavak Srebrenice drugim sredstvima Kud narodna vojska prođe sretna če se zemlja zvat. Oni šta baš ne vole čednike su Vahabiti, normalno. Usput nek poruše koju džamiju kao što su do 95 navikli. To je ta ćuvenaa krščanska tolerancija na djelu.

SM
sudo.m
17:35 02.02.2010.

Trunchbull,odlican komentar!!!!!!!!

OB
-obrisani-
17:15 03.02.2010.

Oluja - svako postovanje!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije