Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆA REKORDNA ZATVORSKA KAZNA

Najveća pljačka ikad: Varali državu gotovo pet godina i ukrali nevjerojatna 54 milijuna, imali razrađenu taktiku

Velika financijska prijevara
Foto: The Crown Prosecution Service (CPS)
1/11
13.04.2024.
u 10:24

Petero najvećih britanskih prevaranata prevarilo je porezne obveznike za gotovo 54 milijuna funti i potrošilo novac na luksuzne automobile, dizajnersku odjeću i skupocjene satove. Priznali su krivicu, a u svibnju će im biti izrečena kazna.

Skupina od pet kriminalaca, porijeklom iz Bugarske, podnijela je u četiri i pol godine više od 6000 lažnih zahtjeva preko Univerzalnog kreditnog sistema, institucije koja vrši mjesečne uplate nezaposlenima, koristeći identitete različitih osoba. Gyunesh Ali, Patritsia Paneva, Stoyan Stoyanov, Tsvetva Todorova i Galina Nikolov godinama su uživali u raskošnom životnom stilu zahvaljujući nevjerojatnoj financijskoj prijevari.

Njihova taktika uključivala je lažne zahtjeve za takozvani univerzalni kredit, a na svakom podnesenom zahtjevu bio je drugi broj mobitela te niz lažnih dokumenata, uključujući ugovore o najmu, krivotvorene platne liste i krivotvorena pisma liječnika opće prakse, stanodavaca i zaposlenika. Ako bi zahtjev bio odbijen, pokušali bi ponovno dok se ne prihvati, piše The Sun.

Velika financijska prijevara
1/11

U nekim od zahtjevi koristili su se podacima "stvarnih ljudi" koji bi platili bandi da upotrijebi njihov identitet kako bi popunjavali zahtjeve u njihovo ime. Univerzalni kredit uplaćen je na stotine različitih bankovnih računa, a zatim su ga povukli prevaranti u banci. U tijeku je rad na povratu golemih svota novca za koje se smatra da su potrošene na imovinu u Bugarskoj.

Najveća istraga Ujedinjenog Kraljevstva o prijevarama pokrenuta je kada se u zahtjevima pojavio obrazac ponovljenih imena i adresa. Policajci su izvršili pretres nekretnina i tvrtki 5. svibnja 2021., a tada su zaplijenili više od 900 digitalnih uređaja i pronašli 750 tisuća funta u gotovini, skrivenih u kovčegu ispod kreveta.

VEZANI ČLANCI:

Njihova je imovina zamrznuta nakon uhićenja, a policajci su im oduzeli automobile, uključujući Audi, dizajnersku odjeću, nakit i satove. Svežnjevi novčanica pronađeni su skriveni oko njihovih domova. Jedna snimka, pronađena na Alijevom telefonu, prikazuje ga kako baca novac na pod kako bi ga nepoznata žena pokupila. Na kraju mu "igra" dosadi i baci cijelu hrpu odjednom. Nakon puštanja na slobodu pod istragom, Ali je pobjegao iz zemlje u Bugarsku te je nakon toga izručen Ujedinjenom Kraljevstvu u veljači prošle godine, kako bi se suočio s pravdom.

Nikolova (38), Stoyanov (27), Todorova (52), Ali (33) i Paneva (26) izjasnili su se krivima za kaznena djela povezana s prijevarom i pranjem novca na krunskom sudu u Wood Greenu. Suočavaju se s rekordnom zatvorskom kaznom kada im se izrekne kazna u svibnju. Ben Reid, specijalni tužitelj u Upravi za teški gospodarski, organizirani kriminal i međunarodni kriminal pri CPS-u, nazvao je slučaj "vrlo ozbiljnim napadom" na sustav beneficija u UK-u. "Izveli su kontinuirani napad na sustav osmišljen za podršku najranjivijim ljudima u našem društvu i tretirali su ga kao bankomat za financiranje vlastitog raskošnog načina života."

VIDEO Stravičan napad nožem u Sydneyju

Komentara 1

NE
Neretva93
15:09 13.04.2024.

Da san pročita ovo "funti" nebi ni otvara stranicu,a ovako navukli ste me na tanak led.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije