Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska ljevica

Najveća borba vodit će se između SDP-a i Lesarovih laburista

'18.04.2012., Trg sv. Marka 8, Zagreb - Sabor odnosno saborski zastupnici potvrdili i izglasali Sinisu Hajdas Doncica za novog ministra prometa. Prvi mu je cestitao premijer Zoran Milanovic. Photo: Sa
Sanjin Strukić/PIXSELL
31.12.2012.
u 14:00

Jedini pravi izazov za laburiste bit će njihova postizborna taktika, odnosno koaliranja

Izazovi za sve europske stranke na lijevoj strani političkog spektra u idućoj godini bit će kako pomiriti vlastite političke programe i očekivanja svojih birača sa surovom realnošću i bolesnim gospodarstvima koja ozdravljenja traže u provođenju nepopularnih mjera i u štednji. Jer rezanje državne potrošnje te manje novca za socijalu i zdravstvo puno bolje zvuči u “desničarskim” ušima.

Cijela ljevica u koaliciji

U istoj su “kaši” i hrvatske stranke ljevice jer su sve, osim laburista, dio Kukuriku koalicije. Iako će mnogi reći da je SDP sve više liberalna stranke koja se jako približila centru, a HNS lijeva samo u svjetonazorskim pitanjima dok je u ekonomskim sve samo ne takva, i SDP i HNS u klasičnoj podijeli na lijeve i desne još svrstavamo u lijeve. Njihovi koalicijski partneri u ovoj analizi nisu toliko bitni jer je IDS regionalna stranka i stranka najbliža centru, a HSU je od osnivanja specifična interesna zajednica organizirana u političku stranku.

U najlagodnijoj poziciji su laburisti kojima na ruku idu i velika gospodarska kriza i činjenica da u takvom trenutku glavnu ulogu u Vladi igra njihov najveći rival na ljevici – SDP, koji će se nepopularnim mjerama i reformama, koje više neće moći odgađati, zamjeriti mnogim tradicionalnim biračima. A oni će se u budućnosti, a neki već i na lokalnim izborima u svibnju, prikloniti laburistima ili apstinirati. Tek poneki glas otići će raznoraznim “ljevičarskim” nezavisnim listama. Stoga se očekuje daljnji rast popularnosti laburista čiji vođa Dragutin Lesar zasad vrlo vješto “gricka” SDP-ovu glasačku bazu.

Zapravo jedini je pravi izazov Hrvatskim laburiste, odnosno jedina opasnost koja bi ih već u drugoj polovici 2013. mogla stajati gubitka popularnosti njihova postizborna taktika. Jer ako redom počnu ulaziti u poslijeizborne koalicije, a pogotovo ako to budu činili sa SDP-om i/ili HNS-om, riskiraju. Zato će biti vrlo zanimljivo pratiti ponašanje laburista nakon lokalnih izbora, kao i reakciju šefa stranke na, sasvim sigurno, brojne zahtjeve svojih ljudi s “terena” za ulazak u vladajuće koalicije, ponekad i neprincipijelne.

Što se SDP-a i HNS-a tiče, u idućoj godini ne treba očekivati veće promijene jer je njihova politika uvelike unaprijed determinirana činjenicom da su na vlasti. Stoga će politika Vlade ujedno biti i politika SDP-a i HNS-a. Politika SDP-a promatrat će se kroz poteze koje vuku njihovi ministri u svojim resorima, a isto vrijedi i za HNS. Jedini jači otklon od Vladine politike može se očekivati prije lokalnih izbora u sredinama u kojima SDP i HNS neće ići zajedno. Tamo će lokalni SDP-ovci moći slobodnije zastupati ljevičarske ideje, a HNS-ovci puno hrabrije liberalne ideje.

Neoliberal i populist

Najveća borba na ljevici u 2013. ipak će se voditi između SDP-a i laburista, odnosno između Milanovića i Lesara. Taktike su poznate. Lesar će najglasnije dosad “pjevati” da je Milanović izdao ljevičare, da je zapravo liberal koji koketira s neoliberalnim idejama i pokorno servisira kapitaliste na račun radnika. A Milanović će se truditi, ponajprije svojim tradicionalnim biračima, objasniti da je Lesar politički cirkusant i neodgovorni populist čije su ideje neprovedive i koji ljevičarima samo priča priče koje oni žele čuti. Pokušat će birače uvjeriti da si Lesar takvu žestoku retoriku može priuštiti samo zato što je u oporbi. Kome će povjerovati birači?

Komentara 7

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
16:14 31.12.2012.

Nadam se da će pobjediti HDZ. Najbolji smo kada je svima najteže

OB
-obrisani-
16:51 31.12.2012.

Postovani! Gornja slika govori kako nam Premijer puno zna;-))) Lijep pozdrabv!

CA
campa
16:58 31.12.2012.

Nevidim na čemu gradi Milanović ovakav optimizam ? Stranka koja nije raščistila da li su socijaldemokrati ili liberali. Sve što su dosada radili išlo je nizbrdo i u korist krupnog kapitala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije