Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna

Najuzornija seoska žena, Ivana Jurić iz Đurića, stigne na sve

Ivana Jurić
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
13.10.2014.
u 14:56

- Radni dan mi počinje u 5,30 kada odlazimo na farmu izvan sela. Suprug brine oko čišćenja i ishrane 20-tak krava, a moj posao je mužnja - kaže Ivana Jurić

U Cvelferiji, kako ovdašnji stanovnici nazivaju županjsku Posavinu koja je postala poznata zbog svibanjske katastrofalne poplave, svi se slažu kako je Ivana Jurić iz Đurića zasluženo dobila titulu najuzornije seoske žene jer je svi znaju kao vrijednu ženu koja pomaže suprugu na farmi muznih krava, oko svinja, ovaca i konja, osim kućanskih poslova i brige za četvero djece.

- Radni dan mi počinje u 5,30 kada odlazimo na farmu izvan sela. Suprug brine oko čišćenja i ishrane 20-tak krava, a moj posao je mužnja. Imali smo ranije i 50 krava, ali kada je bila ona kriza s mlijekom prije godinu i pol, smanjili smo broj grla, a nešto goveda nam je uginulo za ove nesretne poplave. S velikom ljubavlju smo krenuli 2009. s farmom, ali vremenom smo shvatili kako jednostavno ne ide onako kako smo mi to zamišljali i jako nam je žao zbog toga. Svaki put sam plakala kada bi prodali kravu i kada vidim da u staji ima manje krava. Potom se vratimo kući i pripremim djecu za školu i radim uobičajene kućanske poslove od spremanja do pripremanja ručka. U dvorištu imamo svinje, ovce i kokoši pa i njima valja posvetiti pažnju, nahraniti ih i očistiti. Imamo 20-tak svinja, ali to je za naše potrebe - kaže Ivana Jurić pokazujući zlatovez koji sama izrađuje što joj je hobi uz heklanje.

Sa suprugom koji svira prim i bas-prim, članica je Kulturno-umjetničkog društva u Đurićima. - Suprug svira, a ja plešem u folkloru. Uz to, pišem i tekstove za igrokaze koje priređujemo u KUD-u. Ja sam se ovdje u Đuriće udala, a živjela sam do udaje u Soljanima i potječem iz stare šokačke obitelji kao što je i suprugova obitelj stara šokačka pa sam sretna što njegujemo običaje, skupljamo stare predmete i općeniti jako volimo starinu. To prenosimo i na naše četvero djece, 11-godišnju Magdalenu, sedmogodišnje blizance Stipu i Ivu i na petogodišnjeg Josipa, a prenijet ćemo i na peto dijete koje je na putu - kaže Ivana Jurić.

>> Ivana Jurić je najuzornija hrvatska seoska žena u 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije