Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori o TTIP-u

Najsporniji dio su tužbe kompanija protiv država

ttip
Foto: Reuters/PIXSELL
30.05.2015.
u 23:00

Korist bi trebale imati i male i srednje tvrtke Europa traži zaštitu svojih proizvoda GM hrana ne može na police Unije

Odbor za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta dao je zeleno svjetlo Komisiji da u nastavku pregovora sa SAD-om o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) uključi i kontroverzni mehanizam za rješavanje sporova između investitora i država, ali da taj mehanizam, poznatiji po engleskoj kratici ISDS, reformira i poboljša. Osim toga, EP je pozvao pregovarače da se sastavi "iscrpan popis" osjetljivih poljoprivrednih i industrijskih proizvoda koji bi mogli biti isključeni iz liberalizacije trgovine.

Rezolucija još treba u lipnju biti izglasana na plenarnoj sjednici EP-a, ali nadležni Odbor izglasao ju je prekjučer uz 28 glasova za i 13 protiv. Iako ovo nije zeleno svjetlo za cijeli sporazum, nego samo za "prolazno vrijeme" u pregovorima koji još traju, usvajanje rezolucije važno jer se ipak pokazalo da EP daje podršku za kontroverzni mehanizam ISDS-a, koji EU i SAD žele ugraditi u budući sporazum, a koji je za mnoge sporan jer daje mogućnost privatnim kompanijama da tuže države zbog izgubljene štete u slučajevima kad, primjerice, država promijeni neki zakon.

Grupa socijalista i demokrata u EP-u prijetila je da će se usprotiviti uvrštenju ISDS-a u bilo kojem obliku u pregovorima o TTIP-u, a Amerikanci s druge strane prijete da ne vide smisao sklapanja sporazuma TTIP ako u njemu ne bude i taj mehanizam koji je dosad uvršten u više od 3000 raznih trgovinskih sporazuma u svijetu. Na kraju su ipak socijalisti podržali ideju da se reformirani i poboljšani mehanizam ISDS ispregovara unutar TTIP-a.

Reforma bi se trebala sastojati u tome da nadnacionalni arbitražni sudovi koji odlučuju o tužbama investitora protiv država imaju "javno imenovane nezavisne suce", da su rasprave o sporovima javne te da se uvede "mehanizam žalbe" (što sada ne postoji) uz poštovanje jurisdikcije država članica EU i njihovih sudova. Europarlamentarci su zatražili da se javne usluge poput vodoopskrbe, školstva, zdravstva izostave iz budućeg sporazuma TTIP. Tekst ispregovaranog sporazuma, jednom kad pregovori budu gotovi, neće moći biti usvojen bez podrške EP-a, ali ni Vijeća EU i nacionalnih parlamenata svih 28 država članica.

>>Njemačka i Francuska za čvršću eurozonu bez mijenjanja Ugovora o EU

>>Strategija EK: Ujedinjenje 28 nacionalnih tržišta u jedno

Komentara 10

DU
Deleted user
05:18 31.05.2015.

Budući da sporazum nije transparentan, dan javnosti na uvid, da otvara na mala vrata američkim korporacijama ulazak na europsko tržište, ne vidim razloga zašto bi uopće trebali prihvatiti takvo nešto. Američke korporacije vode privatne ratove protiv suverenih država, tuže ih zbog gubitka profita. Opće je poznato da se u američkom kongresu zakoni donose lobiranjem odnosno legalinim podmićivanjem. Pogledajte današnje američko društvo i sebi recite da želite tako živjeti - najveća kritika američkog društva dolazi upravo iz te zemlje. Korporacije su otrovale zemlju, vodu, uništile male proizvođače i tvrtke, ne mare ni za što drugo osim za profit. Tko može zaštiti malog čovjeka od takvog sustava?

MG
marko.glasnovic.507
09:18 31.05.2015.

Sporazum bi se trebao zvati: sporazum o porobljavanju nacija bez ratnih akcija..nije normalno da trgovacki sporazum ma kakav god on bio u tolikoj mjeri ogranicava drzave i donosenje zakona.taj sporazum je skoro pa ustav novog svjetskog poretka

Avatar nekakav
nekakav
15:49 31.05.2015.

putem tvrtke kćeri ruski gazprom tuži uniju zbog energetskih paketa, koji su ciljano donošeni upravo zbog rusa, i naravno dobije masnu odštetu. sukhoi tuži nato jer preferira američke avione u javnim nabavama svojih članica. naravno, treba platiti odštetu. hrvatska podignegne minimalac, eto tužbe i masne odštete. par primjera vam damo, da shvatite o čemu se radi. dodajmo tome da se svakim izmjenama komunalnih zakona smanjuje obim javnih usluga i javnih djelatnosti. nekad je to bio i plin, pa više nije. otpad više nije. sve je postalo komercijalno. a vodovod? hehe, pa on je na korak da postane čista komercijalna djelatnost, tržišna. a od tog koraka napravljeno je sve osim konačnog dodira petom... svi eu parlamentarci su podmićeni. oni će svi poduprijeti ovaj sporazum. kao i svi nacionalni parlamenti. dio sporazuma koji će biti javni i o kojem će se glasovati će biti prihvatljiv svima. al znamo da je v... u detaljima, koji su bili i ostat će tajni. za javnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije