Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Upali' u Bijelu kuću

Najsofisticiraniji hakerski napad na SAD: 'Tragovi upućuju na Ruse'

Bijela kuća
Foto: Reuters/PIXSELL
08.04.2015.
u 08:50

Bijela kuća u listopadu prošle godine primijetila je sumnjivu aktivnost u dijelu mreže gdje se ne nalaze povjerljivi podaci.

FBI, američka tajna služba i američke obavještajne agencije istražuju kako su ruski hakeri uspjeli upasti u kompjuterski sustav State Departmenta i ukrasti važne podatke iz Bijele kuće, piše CNN.

Smatraju kako je ta akcija bila jedan od "najsofisticiranijih napada ikada pokrenutih protiv sustava američke vlade". Iako Bijela kuća tvrdi da su hakeri došli do podataka koji nisu povjerljivi, ipak su imali pristup važnim podacima, kao što je raspored američkog predsjednika "u realnom vremenu".

Hakeri su radili za rusku vladu

Bijela kuća u listopadu prošle godine primijetila je sumnjivu aktivnost u dijelu mreže gdje se ne nalaze povjerljivi podaci. Sustav su povremeno isključivali kako bi nadogradili njegovu zaštitu.

Napad je izveden preko različitih računala diljem svijeta, što hakeri često rade kako bi "zameli tragove", no istražitelji su navodno pronašli kodove i ostale znakove koji upućuju na to da su hakeri radili za rusku vladu. Kako bi došli do podataka iz Bijele kuće, hakeri su prvo upali u sustav State Departmenta, sumnjaju istražitelji. Jedan dužnosnik je kazao da su ruski hakeri uspjeli na nekoliko mjeseci "prisvojiti" sustav State Departmenta i još nije jasno jesu li ih uspjeli potpuno izbaciti iz njega.

Kao i u mnogim drugim akcijama hakera, vjeruje se da je sve počelo slanjem lažnog e-maila u Bijelu kuću s računa State Departmenta koji su hakeri uspjeli preuzeti i potom su se domogli i podataka iz Bijele kuće.

>>Kako su genijalni hakeri iskoristili internet za pljačkaški projekt bez premca

>>Uhićeni hakeri – ukrali su 160 milijuna brojeva kreditnih kartica

Komentara 16

AN
AntiFa666
09:45 08.04.2015.

nisam ni procitao naslov do kraja i vec sam znao da su rusi krivi.. daj dosta lazi vise

RA
rakikaki
09:10 08.04.2015.

Ma daaaaa! Ako vi tako kazete mora da je tako!

DU
Deleted user
09:26 08.04.2015.

Pazi u listopadu prošle godine i sada javljaju VL, JL, i naravno Indexu , baš sada dok ovo pišem i meni su javili iz Bijele kuće da se pas po***

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije