Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najsigurniji grad je Sinj, Zagreb pri dnu ljestvice, Čakovec zadnji


Posljednje ubojstvo u Sinju zabilježeno je 2011., i to zbog sukoba oko maslina
18. rujna 2015. u 22:00 8 komentara 3119 prikaza
15.08.2013., Sinj - U najvecem marijanskom svetistu na jugu Hrvatske, u kojemu se Gospa posebno stuje kao zastitnica grada, tradicionalnu procesiju gradskim ulicama na blagdan Velike Gospe, sa slikom cudotvorne Gospe Sinjske predvodi splitsko-makarski nad
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je početkom svibnja u klasičnoj "sačekuši" u Sesvetama brutalno likvidiran Vinko Žuljević Klica, i to dok se vraćao s ranojutarnje mise, u danima koji su uslijedili uistinu je bilo teško pronaći Zagrepčanina koji bi rekao da se u svom gradu osjeća sigurno.

Najčešće su krađe s polja

To i ne čudi s obzirom na to da je Klica smaknut na ulici pred slučajnim prolaznicima, a o nemilim scenama idućih dana izvještavali su svi mediji u zemlji, međutim počinitelji do danas nisu pronađeni. S druge strane slične brutalne i krvave scene prava su rijetkost u Sinju. Jer Sinj je grad koji je, u velikoj analizi koju je časopis Zaštita proveo u suradnji s Ekonomskim institutom u Zagrebu na temelju MUP-ovih podataka, proglašen najsigurnijim gradom u Hrvatskoj u 2014. godini. Posljednje ubojstvo u tom gradu dogodilo se u travnju 2011. kada su se dvojica muškaraca sukobila zbog maslina. Bila je to ujedno i posljednja godina u kojoj Sinj nije proglašen najsigurnijim gradom jer to mjesto sada drži već treću godinu zaredom.

– Nisam iznenađen takvim rezultatima jer se konstantno prati situacija i stanje sigurnosti u samom gradu. Treba istaknuti da, bez obzira na prvo mjesto, i dalje imamo povremene manje devastacije, kao što su uništavanja putokaza, javne rasvjete, drvenih klupa po parkovima... Sigurno nikada nećemo biti potpuno zadovoljni stanjem u našem gradu i konstantno ćemo raditi na unapređivanju sigurnosti građana – komentirao je rezultate Zlatko Ugrin, dogradonačelnik Sinja. Na unapređivanju će, međutim, najviše morati raditi Čakovec koji je zauzeo porazno posljednje mjesto na listi 29 najsigurnijih gradova.

Oni su poručili kako rezultatima nisu iznenađeni te da unatoč vrlo visokoj stopi kriminaliteta situacija nije tako crna kao što izgleda. Naime, analiza je rađena tako da su u obzir uzeti podaci o broju nasilnih i imovinskih kaznenih djela, žrtava u prometu (poginule i ozlijeđene osobe) te učestalost zloporaba droga.

– Najčešće su krađe s polja tijekom sezone, krađe bicikala i provale u kuće i stanove. Veliku većinu kaznenih djela počinili su stanovnici nekoliko naselja u Međimurju, a razlog je u njihovu lošem ekonomsko-socijalnom statusu. Velika većina ih je nezaposlena i živi od socijalne pomoći, a za neke od njih, na žalost, kriminal je jedini izlaz iz neimaštine, i to je problem s kojim se suočavamo već više od desetljeća – analizirao je sigurnosne pokazatelje David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.

Ne želimo ocrniti gradove

Koliko je ova analiza uopće znanstveno utemeljena i vjerodostojna, komentirao je njezin autor Vedran Rechter, doktorand Ekonomskog instituta u Zagrebu.

– Analiza je korektna jer je napravljena na temelju službene statistike, ali postoje i neki nedostaci. Naime, za ovu vrstu podataka ne postoji drugi izvor osim MUP-a, koji vjerojatno podcjenjuje broj kaznenih djela jer bilježi samo ona koja su evidentirana – govori Rechter.

– Cilj ove analize nije ocrnjivanje nekih gradova, nego poticanje onih koji imaju lošije rezultate na promjene u segmentima koji kod njih štekaju – kazala je Nataša Gajski Kovačić, izvršna urednica časopisa Zaštita.

>>Znate li koji je najsigurniji grad u Hrvatskoj?

>>Samobor proglašen najsigurnijim gradom u Hrvatskoj

Sigurnost gradova

Nasilna kaznena djela (najsigurniji):

Samobor

Požega

Petrinja

Sisak

Velika Gorica

Sinj

Kutina

Kaštela

Varaždin

Đakovo

Promet (najsigurniji):

Samobor

Velika Gorica

Sinj

Varaždin

Đakovo

Kaštela

Split

Virovitica

Solin

Križevci

Zloporaba droga (najmanje):

Velika Gorica

Sinj

Samobor

Petrinja

Kaštela

Dubrovnik

Čakovec

Zagreb

Karlovac

Solin

Imovinska kaznena djela (najsigurniji):

Sinj

Koprivnica

Požega

Križevci

Đakovo

Vukovar

Virovitica

Dubrovnik

Zaprešić

Samobor

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Neo001:

    "Veliku većinu kaznenih djela počinili su stanovnici nekoliko naselja u Međimurju" - ZAŠTO NE KAŽETE OTVORENO, da su to cigani , koji se množe kao da im je to glavni posao uz krađe. .

  • Deleted user:

    bit će zanimljiva analiza sljedeće godine kada ovi migranti koji će ostati u Hrvatskoj budu delali nerede po hrvatskim gradovima.

  • Malenkost:

    Najsiguriji su i najsiromasniji.Tu i nema kriminala jes se nema sto ukrasti!!