Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bapska-Berkasovo

Najprometniji dan: U Hrvatsku je iz Srbije u 24 sata ušlo 11.500 izbjeglica

izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/11
25.10.2015.
u 12:18

Prema službenim podacima MUP-a RH jučer je od ponoći pa do 21 sat hrvatsku državnu granicu prešlo 9.569 izbjeglica.

Subota je bila jedan od najprometnijih dana na nekadašnjem malograničnom prijelazu Bapska-Berkasovo.

Jučerašnji dan od početka izbjegličke krize ostat će zabilježen kao rekordan s obzirom da je u Hrvatsku tijekom tih 24 sata ušlo čak 11-500 izbjeglica. Drugog dana krize, kada je u Hrvatsku ušlo 10.700 izbjeglica, do sada se smatrao kao dan kada je u Hrvatsku ušlo najviše izbjeglica. Prema službenim podacima MUP-a RH samo je jučer od ponoći pa do 21 sat hrvatsku državnu granicu prešlo 9.569 izbjeglica.

Velik priljev izbjeglica nastavljen je i danas pa je tako od ponoći pa do 9 sati u Hrvatsku, kod Bapske, u Hrvatsku ušlo 4.355 izbjeglica. Od početka izbjegličke krize pa do danas u 9 sati u Hrvatsku je ušlo 247.282 izbjeglica. Jučerašnji dan, kada je riječ o izbjegličkoj krizi, važan jer se i srbijanska policija uključila u organizaciji priljeva i prelaska izbjeglica preko državne granice. Njihov angažman se do subote oslikavao u tome da ih se moglo vidjeti samo kako hodaju okolo i promatraju što se događa bez ijedne reakcije.

Od jučer su počeli pridošle izbjeglice organizirati i u dogovoru s hrvatskom policijom propuštati ih po 50-ak preko državne granice. Odatle su transportirani do kampa u Opatovcu. Izbjeglice i dalje u velikom broju, autobusima i taksi vozilima, pristižu na Berkasovo tako da će i tijekom današnjeg dana zabilježiti se veliki priljev izbjeglica u Hrvatskoj. Glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske županije Domagoj Džigumović kaže i kako se prijem ali i daljeg transporta izbjeglica prema slovenskoj granici odvija bez gužvi.

Trenutno je na željezničkom kolodvoru u Tovarniku u tijeku ukrcaj u vlak koji će potom krenuti prema Sloveniji. Biti će to četvrti vlak od ponoći koji će krenuti prema Sloveniji. Iz policije navode i kako su iz centra u Opatovcu tijekom dopodneva put Slovenije otišla 22 autobusa. 

U Sloveniju preko Harmice

Prelazak migranata i izbjeglica u Sloveniju nastavljen je i u noći na nedjelju, a po podacima slovenske policije najviše ih je ušlo na području uz granični prijelaz Harmica Rigonce, njih dosad 2.500, dok se ubrzo očekuje i novi vlak koji je najavljen i u kojemu su 1.483 migranta.

Od počeka drugog izbjegličkog vala kroz Sloveniju je u nešto više od tjedan dana prošlo skoro 60.000 ljudi.

U prihvatnim centrima Brežice, Dobova i Rigonce u nedjelju ujutro bilo je smješteno ukupno 7.700 migranata, objavila je policijska uprava Novo Mesto, pa će se tijekom dana nakon registracije upućivati u druge centre širom države i prema izlaznim točkama za odlazak u Austriju.

U najvećem tranzitnom centru za prelazak migranata u Austriju, grijanom šatorskom naselju u Šentilju, gdje je proteklih dana  bilo više incidenata, pa i samovoljnih izlazaka migranata koji su prelazili u Austriju nakon probijanja policijskog kordona, tijekom noći je bilo mirno, kamp se postupno prazni, pa će u njega tijekom jutra biti prebačeno oko 500 migranata koji su noć proveli u prihvatnom centru u Celju.

Prema podacima koje je u subotu navečer na svom portalu objavila slovenska policija, Austrija je otkad je izbjeglička ruta preusmjerena na Sloveniju primila skoro 37.000 migranata i izbjeglica, najviše preko Šentilja.

Slovenija je proteklih dana izražavala veliko nezadovoljstvo postupcima Hrvatske koja po njenim tvrdnjama upućuje migrante na slovensku granicu bez dogovora i potrebne koordinacije.

Ako se ta praksa ne prekine, Slovenija bi mogla potpuno zatvoriti svoju granicu s Hrvatskom, ne čekajući da granice za migrante zatvore Njemačka i Austrija, zaprijetio je u subotu  prilikom posjeta jednom izbjegličkom kampu slovenski predsjednik Borut Pahor, dodajući da slovenska vlada ne smije dopustiti da u njoj nakon zatvaranja granica u zemljama koje primaju migrante ostane "džep" u kojemu bi se našlo više tisuća migranata za koje ne bi mogla adekvatno brinuti.

>>Pahor: Slovenija ne smije postati džep u kojem bi se skupljale izbjeglice

Komentara 63

BE
berija
10:04 25.10.2015.

Ne kontam. U Sloveniju je iz Hrvatske ušlo 60.000 ljudi, u Austriju iz Slovenije 37.000, 7.700 ih je u Sloveniji. Gdje je 15.300 ljudi? Iz Hrvatske u 24 sata izašlo 2400 ljudi, ušlo 10.000. U jednom danu. Nisu smješteni u Hrvatskoj a tranzitni centar pun otprije. Gdje su ljudi? Nešto mi ne štimaju brojke.

OS
osvetnik
10:24 25.10.2015.

Takozvane izbjeglice u turisticke centre u Istri, u Rijeku i u Medjimurje - tamo su progresivni i napredni glasaci dezertera Milanovica - treba in sto vise tzv imigranata tako da otvore oci i progledaju za sto glasuju. Tako ce rasti zajedno sa Milanovicem.

OK
okus
09:40 25.10.2015.

Hrvatska pusi. Zatvarajte granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije