Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preko zaklade

Bill Gates obećao još 250 milijuna dolara za cjepivo

Bill Gates
Foto: JASON LEE/REUTERS/PIXSELL
1/4
10.12.2020.
u 08:56

"Novi lijekovi i potencijalna cjepiva mogli bi se pojaviti početkom iduće godine. No, oni će sačuvati živote samo ako dođu tamo gdje treba", istaknuo je Bill Gates.

Zaklada Billa i Melinde Gates u četvrtak je obećala još 250 milijuna dolara za jeftinije i dostupnije cjepivo protiv COVID-19.

Pojedinačno najveća donacija dosad dolazi nakon što su Gatesovi već dali 70 milijuna dolara u studenome. S najnovijom donacijom zaklada je za borbu protiv pandemije donirala ukupno 1.75 milijardi dolara.

"Hoće li svijet postati bolje mjesto za život svih ljudi, ovisi o tome što će svjetski čelnici učiniti da bi testovi, lijekovi i cjepiva bili dostupni onima koji ih trebaju", priopćila je zaklada.

Novac će služiti tome da se testovi i cjepivo dostave slabo i srednje razvijenim zemljama, dodala je.

Velika Britanija postala je u utorak prva zemlja koja je počela cijepiti protiv COVID-19 kada je 90-godišnja starica primila cjepivo Pfizera-BioNTecha.

Kanada je to cjepivo odobrila u srijedu, a američka Agencija za hranu i lijekove okupit će u četvrtak vanjske stručnjake koji će raspravljati o tome hoće li ga preporučiti ili ne.

Pfizerovo cjepivo je zahtjevno, osobito za siromašne zemlje, jer se mora čuvati na jako niskim temperaturama.

"Novi lijekovi i potencijalna cjepiva mogli bi se pojaviti početkom iduće godine. No, oni će sačuvati živote samo ako dođu tamo gdje treba", istaknuo je Bill Gates.

Još jedan američki proizvođač Moderna, koji tvrdi da je njegovo cjepivo učinkovito 94,5 posto, zatražilo je odobrenje u SAD-u i EU.

VIDEO: Biste li se cijepili protiv koronavirusa? Provjerite što kažu građani.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:44 10.12.2020.

Kome donira. Pere lovu šaljući milijune sam sebi.

Avatar izvidnik1
izvidnik1
10:18 10.12.2020.

On je financirao vuhanski laboratorij i pokrenuo ovu pandemiju.

AP
ante_pustinjak
09:23 10.12.2020.

koja (ne)ljudska gromada: s jedne strane zagovara što bržu i efikasniju depopulaciju a s druge strane tako "nesebično" ulaže milijune i milijarde dolara koje je stekao na sumnjiv i nepravedan način u spas ljudskog roda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije