Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ovo su najbolje putovnice na svijetu: Švedska prva, slovenska 35. kao i američka, a hrvatska?

Na samom vrhu liste najvrjednijih putovnica smjestila se Švedska. Svojim iseljenicima ova zemlja omogućuje putovanja bez vize u čak 176 zemalja
03. ožujka 2017. u 21:30 36 komentara 34685 prikaza
Putovnice
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/7

Tvrtka Nomad Capitalist bavi se offshore uslugama za iseljenike, a istražili su koliku vrijednost imaju državljanstva 199 zemalja svijeta.

Na samom vrhu liste najvrjednijih putovnica smjestila se Švedska. Svojim iseljenicima ova zemlja omogućuje putovanja bez vize u čak 176 zemalja, iako je i dalje u vodstvu po tom kriteriju Njemačka čija putovnica dozvoljava ulazak u 177 država svijeta. No, popis uključuje više varijabli pa su tako istražili visinu poreza na dohodak za iseljenike, globalni ugled zemlje, političke i osobne slobode te mogućnost posjedovanja više putovnica istovremeno.

Hrvatska se nalazi na 49. mjestu te njezini građani mogu bez vize otputovati u 149 država.

Donosimo popis 10 najboljih putovnica:

 1. Švedska
 2. Belgija
 3. Italija
 4. Španjolska
 5. Irska
 6. Finska
 7. Njemačka
 8. Danska
 9. Švicarska
 10. Luksemburg

Nakon Švedske, najvrjednije putovnice su također one iz zemalja članica Europske unije. Od sveukupno 43 putovnice na listi, čak 33 najpoželjnije one su zemalja članica EU. Zajedničko svima je, doduše, nedostatak poreza na dohodak za građane neovisno o njihovu mjestu prebivališta.

Lista Nomad Capitalista | Autor : Nomad Capitalist/Screenshot Foto: Nomad Capitalist/Screenshot

Pogledajte popis svih 43 zemalja po vrijednosti putovnica:

U odnosu na prošlu godinu pala je popularnost američkim, britanskim i njemačkim putovnicama. Američka putovnica dijeli 35. poziciju najpoželjnije zajedno sa slovenskom, a građani obaju zemalja bez vize smiju otputovati u 174 države.

Europljani time dokazuju da su u prednosti kad govorimo o slobodi kretanja diljem svijeta, dok stranci, s druge strane, u Europi smiju provesti svega tri mjeseca svakih pola godine.

>> Hrvatska se diplomatska putovnica zloupotrebljava

>> Croatia Airlines uvodi nove linije: iz Zagreba u Stockholm, Helsinki, Oslo i Bukurešt

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • slovenc007:

  Da i mi im kažemo da smo pored Hrvatske i onda znaju odakle smo!

 • ivananic505:

  Eh, moj novinaru...ni tablicu ne znaš iščitati...S hrvatskom putovnicom se može u 149 zemalja bez vize što je večernji i prenio prije nekih dva mjeseca. A kako ste došli do broja 91 kad u tablici piše 91.5? Koja je to ... prikaži još! 0.5 država? http://www.vecernji.hr/hrvatska/s-hrvatskom-putovnicom-moze-se-u-149-zemalja-bez-vize-1139914

 • Fredy:

  Druge je sramota ali ovi primitivci se hvale. Za vrijeme snimanja filma povjesnog filma 2 drugi svjetski rat Jugoslavi pobise oko milijun glumaca.Heroji