Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARLOVAČKA BOLNICA

Najmodernijom opremom vrbuju i pacijente iz drugih zemalja EU-­a

Dr. Suad Crnica, sanacijski upravitelj karlovačke Opće bolnice
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
16.03.2016.
u 13:00

Karlovačka Opća bolnica primjer je uspješno završene sanacije; duga od 35 milijuna kuna više ne postoji, posluju u plusu već više od godine

Sanacija karlovačke Opće bolnice je završila, poslujemo pozitivno, nemamo dugova prema dobavljačima, sustav je stabilan, daleko bolje organiziran i moderniji. Zato nema razloga za bojazan, odnosno strah župana da će nakon sanacije dobiti nesređene bolnice, bio je potpuno neopravdan – kazao je dr. Suad Crnica, sanacijski upravitelj karlovačke Opće bolnice. 

Županije će kao osnivači, nakon što Vlada donese formalne odluke o završetku sanacija u hrvatskim bolnicama, već u travnju preuzeti brigu i nadzor nad bolnicama. Stoga su u Karlovačkoj županiji, nakon što je objavljeno da je Opća bolnica krajem 2014. godine počela pozitivno poslovati, izrazili sumnju da je riječ o relativnim brojkama, te da bolnica, bez pomoći države, neće moći pozitivno poslovati kada se vrati pod nadzor županije.

– Karlovačka je bolnica danas bolje organizirana i tehnološki je napredovala i nema straha da će ispadati neki 'kosturi iz ormara' jer smo čitavu 2015. poslovali u plusu. Imamo ugovor s HZZO-­u po kojem mjesečno dobijamo limit od 12,056 milijuna kuna, a mi fakturiramo odrađen posao na iznos od oko 13,5 do 14 milijuna kuna i to nam se plati. Tu imamo godišnji višak prihoda od oko 10 milijuna kuna u prošloj godini. Ovakav sustav plaćanja puno je jasniji i pravedniji, svi moramo fakturama opravdati naš rad i na taj način možemo planirati prihode i rashode – pojasnio je dr. Crnica.

Bolnica je na početku sanacije imala dug od 35 milijuna kuna koji se uglavnom odnosio na dobavljače. Dug je 'stvaran' desetak godina i sanirala ga je država, a bolnica je sama platila dodatnih pet milijuna kuna kamata na taj dug.

Objedinjenom javnom nabavom utjecali smo na manju cijenu potrebnog materijala i lijekova, imali smo nižu cijenu energenata, uglavnom uspjeli smo tijekom mjeseca uštedjeti oko milijun kuna. Posao smo dobro planirali, pa nemamo problema s manjkom liječnika. Na odjelu patologije, gdje nismo imali liječnika, sada je zaposleno dvoje mladih liječnika, uvedene su nove metode rada tako da će se dijagnostika tumora moći raditi kod nas. U godinu i pola zaposlili smo 30 specijalizanata po svim odjelima – dodao je sanacijski upravitelj.

Jedan su od bolnica ima stalno ima posla, a samo je lani kroz dodatne progarme prošlo oko 2500 ljudi.

– ­ Imamo najmoderniji digitalni mamograf u Hrvatskoj i vrhunske stručnjake, nemamo liste čekanja iako nam dolaze pacijenti i iz dugih sredina. Okulistika danas radi daleko veći broj dijagnostičko – terapijskih procedura, posebno kada su u pitanju problemi s mrežnicom oka uzrokovani dijabetesom. Puno smo ulagali u novu i suvremenu opremu kako bismo bili konkurentni na tržištu i kako bi pacijenti iz drugih i većih sredina s povjerenjem mogli doći u Karlovac. Smatram da na taj način ubuduće možemo dobiti i pacijente iz drugih zemalja EU-­a čije će ih osiguranje i poticati da prilikom posjeta Hrvatskoj u nekoj od bolnica obave i neke preglede ili zahvate koji su ovdje kvaliteteni, a još uvijek daleko jeftiniji nego u drugim zemljama – kazao je dr. Suad Crnica.

>> Bolnice u sanaciji mogle bi za mjesec dana biti vraćene osnivačima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije