Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Najmoćniji bankari kažu: Keš je opet kralj!

Analitičari banke moćne poput HSBC-a priznaju da u svijetu koji je toliko prezadužen gotovom novcu raste moć, ali takav je stav obično predznak straha od krize
09. ožujka 2016. u 16:00 0 komentara 6919 prikaza
gotovina
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Svjetska tržišta dionica oporavila su se unatoč lošem startu, a zaustavljen je i rast loših kredita pa se stabiliziralo tržište sekundarnih derivata analitičari kažu: Keš je opet kralj!

Prvi put nakon desetljeća uvjeravanja da se novac bolje može oploditi ulaganjem u derivate i virtualne proizvode analitičari banke moćne poput HSBC-a priznaju da u svijetu koji je toliko prezadužen gotovom novcu raste moć, ali takav je stav obično predznak straha od krize.

Ne treba ulagati u dionice, već u dugove zemalja koje plaćaju velike kamate, kažu u banci, sugerirajući ulagačima da krenu ulagati u obveznice zemalja s visokim stopama rasta gospodarstva, a nedovoljno razvijenima da snize premiju rizika pa i dalje plaćaju visoke kamatne stope na dug.

Dva su glavna razloga za njihov stav zašto vjeruju da je dioničko tržište i dalje previše riskantno te da dionice nisu dotaknule svoje dno. U HSBC-u napominju da će se dugo čekati na visoke zarade tvrtki te da će rasprave o padu neto dobiti po dionici te posljedično dividendi biti u prvom planu još nekoliko godina. Zato upozoravaju ulagače da nema smisla intenzivno ulagati u proizvod koji ne može donijeti visoke povrate na ulaganje.

– Ako naglo ne dođe do preokreta u rezultatima poslovanja kompanija nema nikakve podloge za intenzivniji rast vrijednosti dionica – kažu u HSBC-u. Dapače, analitičari su uvjereni da treba biti izrazito skeptičan u tržišnu evaluaciju dionica te da je vrlo teško procijeniti koja je tvrtka zapravo "na rasprodaji", a kojoj je unatoč drastičnom padu cijene dionica i dalje precijenjena u odnosu na realnu vrijednost. Procjene vrijednosti nisu bile niti razlog za početak rasprodaje, ali neće biti ni razlog za stabilizaciju tržišta – kažu u banci. Ovo upozorenje HSBC-a uslijedilo je nakon što su najveće tvrtke Wall Streeta, uključujući JPMorgan, sugerirale klijentima da prodaju što više portfelja dionica.

Zabrinutost se obično rađa uoči kriza koje najbrže naruše vrijednost u vrijednosnim papirima. Američki Citigroup upozorio je na visoku mogućnost novog ciklusa krize, a sličnu je prognozu dao i George Soros prije nekoliko mjeseci. U vrijeme krize najveću vrijednost drži gotovi novac i svi plemeniti metali koji se lako mogu utržiti gdje primat ipak drži zlato. Kriza se zaziva zbog niskih profitnih marži tvrtki, a naročito financijskog sustava, koji je morao progutati troškove svojih loših odluka i bivših zarada manifestiranih u lošim kreditima.

Vlasnici tih sustava očekuju zaradu, a ne mogu je dobiti zbog rasta koji se zadržava na razinama manjima od 5 posto u gotovo cijelom svijetu. Zato u HSBC-u novac sele prema gotovini i obveznicama poput njemačkih na kojima praktički i nema zarade, ali na kojima je gotovo nemoguće izgubiti. Čeka se jača reakcija tržišta kako bi se znalo u kojem smjeru krenuti, a u međuvremenu ipak je najvažnije imati živi novac!

Tončica Čeljuska
U svom filmu
Novi gost u emisiji Tončice Čeljuske medije redovito odbija, ali njezin poziv odmah je prihvatio
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.