Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
došlo do rijetke komplikacije

Najmlađa žrtva korone: Preminuo 11-godišnji dječak. 'Razvio je multisistemni inflamatorni sindrom'

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/9
24.01.2021.
u 10:36

Razvio je multisistemni inflamatorni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma

Zbog covida19 preminuo je sinoć jedanaestogodišnji dječak u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, potvrdio nam je prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike.

- Razvio je multisistemni inflamatorni sindrom i, nažalost, preminuo. Imali smo više takvih slučajeva, o tom sindromu govorim zadnjih nekoliko mjeseci, no do sada su se, srećom, svi oni oporavili. Ovo je prvi slučaj smrti - kazao nam je prof. Tešović.

24.01.2021., Zagreb - Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevic u kojoj je preminuo djecak od 11 godina. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Još proljetos liječnici su uočili kako covid-19 kod mladih do 19 godina može razviti multisistemni inflamatorni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma. Prof. dr. Goran Tešović ranije je već objašnjavao kako taj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, a rijetko starije od 19 godina. Zabilježeno je desetak sličnih slučajeva. Najstariji pacijent u Hrvatskoj s tim sindromom ima 22 godine.

– Sindrom o kojem govorimo imunološki je posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike do teške koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem – kazao je u prosincu prof. dr. Tešović za 24sata, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.

Usprkos pojedinim razlikama, sindrom je sličan Kawasakijevu sindromu. To je pak bolest koja je karakteristična za djecu i neki od simptoma su osip, vrućica, povećanje limfnih čvorova i katkada upala srca i zglobova. Multisistemni inflatorni sindrom kojeg prouzročuje COVID-19 prvi put je zabilježen tek prije nekoliko mjeseci i nije moguće dati prognoze ostavlja li trajne posljedice.

Sindrom se liječi imunomodulatornom terapijom (primjerice, imunoglobulinima i kortikosteroidima, a liječnici i dalje prate pacijente koji su imali multisistemni inflamatorni sindrom.

VIDEO Zagreb: Zbog rijetkih komplikacija od korone preminuo jedanaestogodišnji dječak

Komentara 71

BR
Brdina
10:49 24.01.2021.

Bože daj snagu roditeljima. Anđele mali pokoj vječni daruj mu Gospodine. Tužno

Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
neomarxisticka extr. ljeviciva
11:20 24.01.2021.

korona histericari,da se to razvija kod svakoga oblika gripe o tome neprica.

AN
angeorafael123
11:50 24.01.2021.

I onaj koji se sa 150 zabio u naplatne kućice je korona pozitivan.Dakle ako umre smrt je nastupila zbog i od korone.Jednostavno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije