Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu rata

Kijev gori, Barroso prijeti akcijom Europske Unije

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSEL
1/26
22.01.2014.
u 21:10

Prve žrtve
 - Najmanje su dva prosvjednika ubijena hicima iz policijskih snajpera.

Ukrajina je na rubu građanskog rata! Najmanje dva prosvjednika poginula su tijekom današnjeg dana, a liječnički timovi koji djeluju među demonstrantima tvrde kako su ih snajperima smaknuli policajci.

– Jasno se vidi kako su vrlo precizno gađani iz daljine. Pogođeni su snajperskim hicima s obližnjih zgrada – tvrde liječnici koji su pregledali tijela pronađena unutar kijevske knjižnice, nedaleko od mjesta najžešćih sukoba s policijom. Kijevske ulice danas su ličile na pravu ratnu zonu. Policijske postrojbe u opremi za suzbijanje nereda, oboružane palicama, štitovima, puškama s gumenim mecima i suzavcem napadale su prosvjednike koji su na licima nosili maske kako bi se zaštitili od suzavca, ali i prikrili svoj identitet pred nadzornim kamerama. Središte grada obavijeno je gustim crnim dimom od zapaljenih automobilskih guma koje gore na svakome koraku.

U zastrašivanje se uključile i telekomunikacijske tvrtke

U zastrašivanje prosvjednika uključile su se i ukrajinske telekomunikacijske tvrtke. Na mobitele svih onih koji su se danas nalazili nedaleko od mjesta sukoba stigao je SMS da su registrirani kao prosvjednici te da će protiv njih biti pokrenut postupak.

Liječnici iz lokalne bolnice kazali da je živ 22-godišnjak koji je proglašen mrtvim nakon pada sa 13-metarskog stupa ispred Dinamova stadiona. Sukob je počeo nakon što je policija nešto poslije sedam sati po našem vremenu srušila barikade u Ulici Hrushevskyy, u glavnom gradu Ukrajine.

Uhićeno desetak ljudi

To su prvi smrtno stradali od početka prosvjeda u studenom kada je Vlada odbila potpisati sporazum s EU. Glavni tužitelj rekao je da su tijela pronađena u Nacionalnoj knjižnici, blizu mjesta sukoba. Premijer Mykola Azarov odbacio je mogućnost da je policija kriva za smrt jer nije koristila pravo streljivo. Policija je upozorila civile da radikali možda koriste pravo streljivo te su ih pozvali da izbjegavaju mjesta prosvjeda. Desetak ljudi uhićeno je pod sumnjom da su "koristili oružje, bejzbolske palice, rubnike i Molotovljeve koktele te time ugrozili mnoge živote". Izdani su i uhidbeni nalozi za još 16 aktivista.

Sukobi su se razbuktali dan nakon što je na snagu stupio zakon kojim se zabranjuju prosvjedi izglasan prošlog tjedna u parlamentu. Prosvjedi su se u nedjelju pretvorili u žestoke sukobe u kojima su ozlijeđene stotine ljudi, a neki mediji za nasilje optužuju malo poznatu radikalno desničarsku grupu Desni sektor. Američko veleposlanstvo u Ukrajini izvijestilo je da je povuklo vize za "nekoliko Ukrajinaca koji su povezani s nasiljem". Nisu objavili njihova imena, ali dodali su kako "razmišljaju o daljnjim akcijama protiv odgovornih za trenutačno nasilje".

Međunarodna javnost zgrožena

Međunarodna javnost zgrožena je nasiljem nad prosvjednicima. Američko veleposlanstvo u Kijevu već je objavilo kako je povuklo vize izdane nekolicini osoba umiješanih u snajperske napade ne navodeći pri tome njihova imena. Oglasio se i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, najavivši moguće pokretanje mjere kažnjavanja ukrajinskog režima.

– Ako ukrajinske vlasti ne poštuju princip vladavine prava i slobode izražavanja, ako narušavaju ljudska prava i ako ugrožavaju živote svojih građana, onda moramo ponovno razmisliti o našem odnosu s Ukrajinom i vjerojatno o nekim posljedicama – rekao je Barroso.

>> Više ozlijeđenih, Klička poprskali aparatom za gašenje

Komentara 70

MG
MomciloVeljko_Govedarica
21:37 22.01.2014.

mi srbi cemo danas izvrsiti kolektivno samoubistva ako se Hrvati kvalifikusu za sledece kolo na EPu u hendbolu bre

TE
terca123
21:57 22.01.2014.

Vlast donese zakon kojim zabranjuje prosvjede pa onda dobije upravo to sto je zasluzila revolt potlacenog naroda.

ZA
zagabria1
22:52 22.01.2014.

Kao pod zapadom ih čeka dužničko ropstvo a u Rusiji im bude med i mlijeko. Znaju oni dobro kako im je bilo pod Rusijom zato i prosvjeduju. Ista taktika ruskog dijela kao Srba u Hrvatskoj, koriste ih da se pripoje Rusiji. Završit će kao i mi i Srbi, odvajanjem sa manje ili više nasilja. Sada više nema natrag jer tenzije su prevelike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije