Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija u spomen na žrtve Dječjeg logora

Od kolovoza 1942. pa do siječnja 1943. u logoru je umrlo najmanje 1200 djece

dječji logor sisak
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/8
08.10.2016.
u 16:42

Danas je u Sisku održana komemoracija žrtvama Dječjeg logora

Između tri logora koja je tijekom 2. Svjetskog rata prošla danas 83-godišnja Danica Praštalo bio je i Dječji logor u Sisku. Tamo je stigla iz Jasenovca kao devetogodišnja djevojčica, zajedno s majkom, dvije sestre i bratom. Otac je u Jasenovcu ubijen. Majka je u Sisku odvojena od djece i poslana na rad u Njemačku, a nakon nekoliko mjeseci boravka u Sisku i djeca su razdvojena te poslana po obiteljima na rad.

Umrlo najmanje 1200 djece

Nakon rata obitelj se okupila u rodnom selu Aginci kod Bosanske Dubice , ali do tada se trag izgubio najmlađoj Ljubici čija sudbina i danas nije poznata.

- U Sisku je bilo hladno, bili smo u nekim brakama, prepušteni sebi. Nikakvi uvjeti, davali nam rijetko kašu od mesirače, paradajza i krastavca kao hranu za djecu. A mala djeca vruće jedu, opeku se, a sve je prljavo bilo. Umiralo se od bolesti. Godinu dana se nakon Kozare nisam presvukla... – kazuje nam Danica koja je stigla ove subotu u Sisak na komemoraciju žrtvama Dječjeg logora.

Najmanje je 1200 djece, od kolovoza 1942. pa do siječnja 1943. umrlo od gladi, bolesti, hladnoće i iscrpljenosti u Dječjem logoru Sisak, jedinom takvom u Europi. Logor je formiran kao "Prihvatilište za djecu izbjeglica", nakon ofenzive na Kozari.  U logoru je upraviteljstvo evidentiralo boravak 6693 srpskih dječaka i djevojčica s Kozare, Banije, Korduna i iz Slavonije, od novorođenčadi do tinejđera. Sisački mrtvozornik dr. David Egić službeno je zabilježio smrt 1152 djece, koja su pokopana u Sisku, a kasnija evidencija petrinjskog učitelja Ante Dumbovića utvrdila je smrt 1630 mališana.

Spas za nedužnu djecu

Upravo je Ante Dumbović bio jedan od pokretača akcije spašavanja srpske siročadi, a koja je rezultirala udomljavanjem brojnih mališana čime su im spašeni životi. 

- Kad god se sjetimo užasa koji se ovdje svalio na nedužnu djecu, kad god se sjetimo zla ustaškog režima, važno je da se sjetimo i Ante Dumbovića, Diane Budisavljević, Kamila Breslera, Dragice Habazin Majke, Jane Koh i sestara Crvenog križa i brojnih drugih znanih i neznanih koji su djecu iz logora vodili svojim kućama i svojoj djeci“ – rekla je na komemoraciji Aneta Lalić iz Srpskog narodnog vijeća, koje je organizator komemoracije. 

Okupljenima se obratio bivši logoraš Slavko Milanović, kao predstavnik Udruženja logoraša Jasenovca iz Beograda i Udruženja logoraša iz Banja Luke.
- Treba osuditi umanjivanje i negiranje strdavanja nevinih žrtava rata. Dobri odnosi Hrvata i Srba trebaju se bazirati na tome i moramo svi raditi na tome da se strahote ne ponavljaju. Sjećanja na žrtve moraju biti svakodnevna, jer se tragični događaji ponavljaju. I danas djeca pogibaju u ratovima ili se utapaju u morima bježeći od ratova – rekao je Milanović. 

Ključne riječi

Komentara 49

DU
Deleted user
20:02 08.10.2016.

Nije mi jasno jesu li tadasnje vlasti pokusale spasiti djecu s Kozare? Ovdje se kaze otac je ubijen u Jasenovcu majka..... Djeca s kOzare su ostavljena na milost i nemilost hrvatskoj vojsci.... ako je vjerovati Srbinu Igoru Vukicu iz Jasenovca dobar dio kozaracke djece udomljen je u Zagreb i spasen.

DU
Deleted user
20:27 08.10.2016.

Stvarno nema logike zasto djecu s Kozare koju su napustili roditelji prevoziti u nekakve logore smrti kad bi i onako umrli na Kozari od gladi i bolesti? Ako nisu zeljeli pomoc djeci zasto ih odvoze na sigurno podrucje? Ne znam puno o ovim dogadjajima ali onako se pitam valjda nije zabranjeno ili je tko bi ga znao.

SD
sdpesticid
20:29 08.10.2016.

ratno prihvatilište za djecu koju su nazvali logorom ? ako je nekomu zapriječeno slobodno kretanje tada to nije prihvatilište. nadalje, ( citat iz članka ) - - Dobri odnosi Hrvata i Srba trebaju se bazirati na tome i moramo svi raditi na tome da se strahote ne ponavljaju. ( završen citat ) - - slijedom ove poruke, potrebno je zapitati se zašto ini ne odu onda i na blajburg, svekolike jame gdje su pak pobijeni ljudi druge nacionalnosti ili su pak oni ljudska bića manje vrijednosti jer eto, radi se o nesrpskom puku. hmm..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije