Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Najležerniji zatvor: Uzgajaju voće, sunčaju se, kupaju i sviraju gitare!

Prekasan krajolik, saune i ležaljke za beskonačno ljenčarenje odaju dojam o svemu samo ne o tome da je otok Bastoya u stvari zatvor
25. veljače 2013. u 22:17 4 komentara 9 prikaza
zatvor,bastoy (1)
Foto: Screenshot YouTube

Ako se slučajni putnik zatekne na otoku Bastoyu u Norveškoj, ostat će zatečen udobnošću i luksuzom koje bi na njemu mogao ugledati. Prekasan krajolik, saune i ležaljke za beskonačno ljenčarenje odaju dojam o svemu samo ne o tome da je taj komadić raja 73 kilometara udaljen od prijestolnice Osla u stvari zatvor. I to ne bilo kakav. Naime, riječ je o odgojno - obrazovnoj ustanovi s najmanjom stopom zatvorenika koji se nakon odsluženja kazne vraćaju starim kriminalnim porocima.

No da ne bi bilo zabune, nalaze se tu i neki od najokorjelijih zatvorenika u zemlji, uključujući i silovatelje i ubojice, piše Daily Mail. Jedan od stanovnika zatvorenik je po imenu Peter koji služi 14-godišnju kaznu zbog krijumčarenja droge. Prije dolaska na Bastoy, Peter je osam godina boravio u zatvoru visoke sigurnosti.

- Ovdje nam je ukazano povjerenje i odgovornost. Odnose se prema nama kao prema odraslim ljudima. Na otoku živimo kao na selu, kao u komuni. Svatko mora raditi, no imamo i slobodno vrijeme u kojem se najčešće posvećujemo aktivnostima poput pecanja ili kupanja na plaži. Svjesni smo da odslužujuemo kazne, ali se osjećamo i kao ljudi - kazao je Peter koji se, kao i ostali zatvorenici, bavi uzgojem ovaca, krava, kokošiju ili voća i povrća.

Na otoku površine 2,6 kvadratnih kilometara tijekom dana zaposleno je 70 ljudi. 35 su čuvari koji brinu o redu, no nakon 16 sati na otoku ih ostaje samo četvero. U zatvorskim bungalovima boravi po šest zatvorenika. Svaki ima svoju sobu, a ostale prostorije poput kuhinje i kupaonice su zajedničke. Zatvorenici za svoj rad dobivaju nadnicu od šest eura po danu te oko 70 eura mjesečno za hranu. Nju pak kupuju u marketu koji se nalazi na otoku. Ali samo dio, jer većinu namirnica uzgoje sami.

Život na otoku u mnogome podsjeća na život u religijskim komunama. Zatvorenici sve aktivnosti obavljaju zajedno, od pranja rublja do popravljanja bicikala ili sječe drva u pilani. I pritom se svi ravnaju prema tri zlatna pravila koja zabranjuju nasilje, alkohol i drogu.

- Nemam potrebu sada uzimati drogu. Želim se oženiti i imati obitelj kada odslužim kaznu. Ovdje učim kako ću se spremiti za takav život - kaže 23-godišnji Hesle koji je na Bastoyi završio radi ubojstva.

Kao i mnogi drugi, Hesle slobodne trenutke krati sviranjem gitare. Prošle je godine zatvorski bend svirao kao predgrupa na koncertu ZZ-Topa. Iskustvo je to koje mnogima od njih ulijeva nadu u dobru budućnost nakon odsluženja dobivenih kazni.

>>Izbo me nožem i završio u zatvoru. Volim ga i molim da ga oslobode!

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?