Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Clean Start'

Najgori promet i zdravlje. Trošak izvan limita nisu ni bilježili!

clean start (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.01.2013.
u 12:16

Mimica: 
Nismo tražili “forenzičku analizu”, svatko će unutar svoje revizije utvrditi propuste i krivce.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica i njegov savjetnik Denis Petrović predstavili su jučer rezultate “Clean starta”, analize stanja u devet ministarstava i 13 javnih tvrtki. Analizirano je stanje zatečeno 1. siječnja 2012. te je studija zaključila da je najgore u sektoru prometa, pomorstva i infrastrukture te sustavu zdravlja.

– Dugovanja djelomično nisu ni evidentirana. Šest milijardi kuna sustav zdravlja nije platio, a ne evidentiraju se troškovi izvan limita. Ukupno sektor pomorstva, prometa i infrastrukture prima godišnje 5,7 milijardi kuna državnih subvencija, a proizvodi gubitak od 1,2 milijarde kuna pored zaduženja od 68,8 milijardi kuna. Ne zarađuju ni za platiti kamate, a kamoli da vraćaju kredite – kazao je Denis Petrović, koordinator projekta, o poslovanju sustava prometa koji obuhvaća 52 društva.

Podloga za reforme

Neplaćenih obaveza Ministarstvo gospodarstva imalo je 255,5 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede 570 milijuna kuna, a Ministarstvo financija 642,4 milijuna kuna. Hrvatska radiotelevizija akumulirala je gubitak od 333 milijuna kuna zbog čega je, uz zaduženje od oko 418 milijuna kuna, dug 250 posto veći od kapitala.

Mimica je kazao da ih analiza nije iznenadila te da je utjecala na izradu proračuna. – Dobili smo podlogu za strukturne reforme u zdravstvu, socijali i prometu i za strukturne promjene u trgovačkim društvima – kazao je Mimica. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić napomenuo je da je u tri godine dug države narastao za 65 milijardi kuna te ima još otprilike 10 milijardi kuna jamstava, a godišnje su kamate veće za tri milijarde kuna. Spomenuo je i da će novac od monetizacije autocesta ići isključivo za sanaciju duga jer su autoceste financirane kreditom.

– Ni jedna vlada, bez obzira na stranku koja je sastavlja, ne bi mogla brže napraviti promjene – kazao je Grčić. Prema analizi Ministarstvo financija ima lošu kvalifikacijsku strukturu zaposlenih (osobito u Carinskoj upravi koja treba zbrinuti višak), ingerencije nad gospodarstvom su male, treba nastaviti sa smanjenjem broja uprava i podignuti upravljanje javnim dugom. Ministarstvo gospodarstva ima malo visokostručnih kadrova i veliku administraciju.

Elektronička evidencija

Razlike u koeficijentima za ista radna mjesta treba revidirati i uvesti elektroničku evidenciju. Ministarstvo poljoprivrede ima premalo ljudi u internoj reviziji te pravnim i financijskim poslovima, a previše u kabinetu ministra i upravi poljoprivredne i prehrambene politike. Treba uskladiti koeficijente, ustrojiti posebnu jedinicu za poljoprivrednu politiku, razvojne poljoprivredne centre, otkloniti preklapanja pojedinih institucija i sektora.

Studija je pokazala da država i tvrtke u sustavu imaju stručne ljude, no da je upravljanje njima loše. Savjetuje motivaciju nestranačkog kadra, knjigovodstvenu disciplinu jer sada ne postoje jasna pravila računovodstva, objedinjenje javne nabave i jedinstven informatički sustav. Analitičari su primijetili da se u HEP-u, Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama gotovo podudaraju procijenjene i ostvarene cijene nabave. Na pitanje hoće li itko snositi sankcije zbog neevidentiranja dugova, Mimica je kazao da oni nisu tražili “forenzičku analizu” i da će svako ministarstvo i tvrtka unutar svoje revizije utvrditi propuste i krivce.

>>'Upravljaju s pola proračuna i ne mogu imati manje od ministara'

Komentara 12

AN
ANM
14:05 07.01.2013.

"clean start" ...počistili ste sve pa kopamo po kantama za smeće !!!

VI
vital
14:33 07.01.2013.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić napomenuo je da je u tri godine dug države narastao za 65 milijardi kuna te ima još otprilike 10 milijardi kuna jamstava, a godišnje kamate veće su za tri milijarde kuna. ---------- no coment (kojim riječima, izrazima , frazama ovo opisati),,,

IB
iva.begovic
14:45 07.01.2013.

Ako su ravnatelji HZZOa, HZMOa te SAFU, kojima su nekidan povećane plaće, doista vrhunski menadžeri kao što se tvrdi u obrazloženju - onda molim, neka javno podastru njihove kvalifikacije. Koje su projekte vodili, s kojim uspjehom te koja ih stjecanja specifičnih stručnih znanja čine najboljim izborom, za obavljanje, kako kažu iznimno složenih, upravnih poslova? Kada se bude raspravljalo o toj temi na Saboru - želimo čuti njihov CV.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije