Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
seljaci u prosvjede

'Najgori do sada': Jakovina je uništio selo, tražimo ostavku!

'13.06.2013., Zagreb - Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Željko Lukunić/PIXSELL
02.08.2013.
u 18:47

Tražimo da otkupna cijena pšenice minimalno dosegne prošlogodišnju. Ne može biti manja ako znamo da su poskupjeli repromaterijal i troškovi života, a oni sramotno odrede cijenu od kune i pet lipa po kilogramu, kažu seljaci

Predstavnici seljačkih udruga iz Slavonije i Baranje sastali su se danas u Novoj Gradiški na radnom sastanku radi formiranja jedinstvenog stožera s namjerom zajedničkog nastupanja prema Vladi i Ministarstvu poljoprivrede. Nezadovoljni su prestankom potpune komunikacije s ministrom Jakovinom, a tvrde i da njihovi dopisi koje su uputili Ministarstvu poljoprivrede mjesecima čekaju odgovor. Predstavnici udruga na današnjem su sastanku donijeli odluku o intenzivnoj pripremi prosvjeda seljaka u kontinentalnom dijelu Hrvatske te traže neopozivu ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, kojega smatraju najlošijim ministrom do sada. 

– Kada ga smjeni njegova Vlada i njegov premijer, onda ćemo mi iz seljačkih Udruga podnijeti privatnu tužbu jer on mora odgovarati zbog toga što je uništio hrvatsko selo. Tijekom prosvjeda okomit ćemo se i na Petrokemiju Kutina, jer tu ima dosta problema. Nadalje tražimo da otkupna cijena minimalno dosegne prošlogodišnju. Ne može biti manja ako znamo da su poskupjeli repromaterijal i troškovi života, a oni sramotno odrede cijenu od kune i pet lipa po kilogramu. Našu kvalitetu izvoze, a po skupljoj cijeni uvoze u Hrvatsku i onda mi jedemo nečije smeće. Ako smo mogli prosvjedovati i doslovno svoj život davati za 205 milijuna kuna, koje smo na kraju ipak dobili, a ovdje je riječ o tome da su nam u nepune dvije godine uzeli dvije milijarde kuna, pitam se što bismo trebali napraviti za te dvije milijarde kuna. Zar dati svoje živote? Ne preostaje nam ništa drugo nego ići u zatvor za svoja prava ili staviti štrik oko vrata. Mi nemamo drugih mogućnosti. E, sada, štrik nećemo stavljati oko vrata nego ćemo napraviti ono što smo smislili, pa onda možemo i u zatvor ako treba, kaže Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka. 

– U posljednjih osam mjeseci u nekoliko navrata naznačili smo isključivo argumentiranu raspravu, ukazali na pogibelj poljoprivredne politike bez koncepta i strategije. Mi o tome s ministrom Jakovinom nismo imali prigodu razgovarati. Očito je da ovaj ministar ima određenu grupaciju s kojom provodi poljoprivrednu politiku, a to je najvjerojatnije sektor tzv. krupnog kapitala, pa on s nama zbog toga nema potrebu komunicirati. Svi dosadašnji argumenti da nije imao volje i želje s nama razgovarati i popraviti stanje u poljoprivredi na našoj su strani. U njegovu mandatu pad je proizvodnje mlijeka za 20 posto, tri tisuće farmi mliječnih krava radi s opadanjem u proizvodnji mlijeka, stočni fond je u drastičnom padu, a samim time i proizvodnja mesa. Goveđe i svinjsko meso se uvozi, a svi proizvodni resursi koji su bili u funkciji jednostavno su uništeni. Postavlja se pitanje tko će odgovarati zbog takvog stanja. Oni svi redovito dobivaju svoje plaće, a rezultati padaju. Ministar dobiva plaću u iznosu od 15 do 20 tisuća kuna, a ne samo da ne bi trebao dobiti plaću, nego bi u državni proračun morao uplatiti svaki mjesec 5 tisuća kuna na ime lošeg rada u svojem sektoru – nezadovoljan je Stjepan Kunovec, predsjednik odbora za udruge u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

>>Jakovina o zabrani mesa: Zaštitit ćemo svoje interese preko EK

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije