Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Nikolaidis:

'Naježio sam se kad sam čuo da je netko u Sarajevu rekao: Ja sam građanin Sarajeva!'

Andrej Nikolaidis
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
16.02.2014.
u 15:45

– Paljenje u BiH nije bilo ni barbarsko ni huligansko, nego izraz bijesa koji je izmakao kontroli – rekao je Andrej Nikolaidis.

– Paljenje u BiH nije bilo ni barbarsko ni huligansko, bio je to izraz bijesa koji je izmakao kontroli. Za sedam dana BiH se približila Europi više nego za proteklih dvadeset godina, pokazalo se da su ljudi povjerovali u europske ideale. Proces u BiH je otvoren i taj proces je pozitivan. Iako su prosvjedi ostali unutar jednog naroda, ipak su nadnacionalni i, tko zna, možda će zahvaljujući njima uskoro prosvjedovati i Hrvati i Srbi – rekao je gostujući u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 Andrej Nikolaidis, književnik koji je rođen u Sarajevu, a sada živi u Ulcinju, u Crnoj Gori, i savjetnik je predsjednika crnogorske skupštine Ranka Krivokapića.

"Ja sam Srbin, ali ja sam i radnik i vi ste me opljačkali"

Nikolaidis je poznat po tekstu "Đavolji šegrt" zbog kojeg je na sudu s Emirom Kusturicom, koji ga je tužio, te po tekstu pisanom nakon što je u Banjoj Luci otkriven eksploziv u dvorani u kojoj se slavila obljetnica Republike Srpske. Eksploziv nisu podmetnuli radikalni islamisti, kako se u prvi mah tvrdilo, nego ga je tamo držao radnik koji ga nije smio držati kod kuće.

– Bio bi civilizacijski pomak da je taj radnik rekao: "Eto, ja sam Srbin, ali ja sam i radnik i vi ste me opljačkali" – napisao je tada Nikolaidis i zbog toga bio na meti srpske javnosti pa i institucija.

"EU ne može pomoći da postanemo pravedna država"

– Naježio sam se kad sam čuo da je sad na sarajevskom plenumu građana koji sudjeluju u prosvjedima netko ustao i rekao: "Ja sam katolik, ja sam pravoslavac, ja sam musliman, ja sam Židov, ja sam građanin Sarajeva". Podsjetilo me to na riječi svetog Pavla kad kaže: "Neće više biti tko je bogat, tko siromašan, tko muškarac, tko žena, neće više biti podjela" – kaže Nikolaidis, kojeg je Aleksandar Stanković pozvao u emisiju kao dobrog poznavatelja prilika u BiH.

Nikolaidis kaže da su se na području bivše Jugoslavije iz bivših komunističkih elita regrutirale nacionalističke, a iz njih i tajkuni i kako njima treba EU da bi dobili pravnu sigurnost. – EU može pomoći da postanemo pravna država, ali ne i da postanemo pravedna država – kaže.

>>Nikolaidis osudio genocid, a traže ga zbog govora mržnje

>>Zbog Nikolaidisove izjave o RS-u ugroženi odnosi Srbije i C. Gore

Komentara 114

KR
KroničarHr
16:09 16.02.2014.

Aco Stankovic je vec vise puta, a danas ovim gostom, demonstrirao javnosti kronicnu, a zbog esencijalnosti bih rekao i patolosku, opsjednutost kavanskim apsolutnim "intelektualizmom" postjugoslovenske feralovske kamarile, Dezulovic, Ivancic i td. Ovaj "intelektualac " je tipican, cak vjernija kopija te ekipe od njih samih. Ocito je rasplet dogadjaja pogodovao reprodukciji takvih tipova, koji haraju knjizevnim, filozofskim, medijskim a sve.vise i kazalisno filmskim obzorom, a svima im je strast-politika. Da li samo strast? Tipovi se razmnozavaju kao virusi, zasticeni su kao rijetke zivotinje a nikome nije jasno kada su se uspjeli prometnuti u takve analiticke kalibre, bez kojih se ne moze. Tu i tamo intelektualni bardovi kao Prosperov Novak ih ismiju, ali-toliko rijetko istinski umovi imaju prilike javno bilo sto reci da ta vrsta dezulovicizma, tomicizma, lucisizma ostaje kao jedini izlaz iz svih nasih nevolja. Oni mogu reci sto god hoce, nema veze sto to sto izvale nema nikakve poveznice ni sa cime ljudski vrijednim, tumace, ocjenjuju, kvalificiraju, a jedino ih Beograd.istinski razumije, iako se za pojacavanje te svete veze, rezim potrudi ponekad im kupiti legitimitet laznim progonom. Zato je njihova misija produhoviti zatucane Hrvate, Bosance i Hercegovce, Crnogorce, a produhovljeni katarzom komunizma, politicari, drzavnici i mediji im stoje na usluzi. Nadrianalize ovoga tipa kod Stankovica danas, nevjerojatna lakoca lupetanja o svemu i status koji osjeca kod potrcka kakav je Aca nacionale regionale, uz to sto su uvreda zdravome razumu, samar su obicnom ljudskom ponosu jer mora placati tu lakrdiju i svinjariju.

DU
Deleted user
15:57 16.02.2014.

Ha,ha,ha,ha. Ista prica. Bosanci u Hrvatsku izvezli jergovica, u Crnu Goru ovog lika. Lik i djelo isti. Neka malo pljuju po drugima i pronose titine ideje unitarne Bosne i proletarijata. Acini omiljeni protunacionalisticki, u pravom smislu rijeci "lijevi " tipovi.

Avatar Mangrov
Mangrov
16:53 16.02.2014.

Književniče Nikolaidisu koji si rođen U Sarajevu a sada živiš u CG. vrati se u to Europsko jednonacijonalno i u isto vrjeme po tebi nadnacionalno Sarajevo pa budi savjetnik Izetbegoviću. Podsjeća me na Jergoviće (književnika hahahaa) koji je takođe 'klisnuo' u Hr. pa sada na sav glas hvali to nadnacionalno Sa. i pljuje po agresoru sa zapada tj. Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije