Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA U odnosu na ranije godine broj oboljelih stostruko uvećan

Najezda krpelja u cijeloj BiH, tisuće zaraženih potražilo pomoć i intervenciju liječnika

01.07.2009.
u 23:00

Tijekom posljednja dva mjeseca u cijeloj BiH deseci građana svakodnevno se javljaju u bolnicu zbog problema s krpeljima. Veliki dio oboljelih odnosi se na djecu koja se tijekom igre u prirodi, parku, pa čak i pijesku zaraze krpeljom. Bolne otekline i krvni podljevi samo su neke od posljedica koje izazivaju krpelji, a stručnjaci tvrde da su moguće i znatno veće komplikacije u slučaju da zaraza zahvati dio mozga. Srećom, dosad takvih slučajeva nije bilo.

Epidemija u Sarajevu
Kako nam je rekla glasnogovornica sarajevskog Kliničkog centra Biljana Jandrić, dnevno se u prosjeku javlja petnaestak ljudi s ovim problemom. - Možemo reći da se radi o epidemiji. Starije kolege kažu kako ne pamte ovoliko slučajeva zaraze krpeljom.

Prije smo imali 5-6 slučajeva mjesečno, a danas imamo više od deset dnevno - rekla nam je Jandrić. Ona je uputila apel građanima da ovaj problem ne pokušavaju sami rješavati, nego da potraže stručnu pomoć. - Građani pokušavaju sami izvaditi krpelj, a na kraju naprave znatno veći problem koji se teže liječi. Nužno je da građani potraže stručnu pomoć u slučaju da primijete da su zaraženi krpeljom - zaključila je Jandrić. Sličan problem imaju i u RS-u, gdje se broj zaraženih krpeljima, u posljednja dva mjeseca, također broji u stotinama.

Kao i u Sarajevu, ni u Banjoj Luci nije bilo teških posljedica od zaraze krpeljima. Iz mostarske bolnice nismo dobili podatke od broju slučajeva zaraze krpeljima, ali prema svjedočanstvima građana, i u Hercegovini je u tijeku najezda krpelja. Poseban problem predstavlja pojava krpelja koji nakon uboda svoj žalac ostavljaju u tijelu domaćina. U tom žalcu se nalazi otrov, a njegova prisutnost izaziva velike otekline, bolove te druge zdravstvene poteškoće.

Nema odgovora
Nitko od stručnjaka do sada nije dao odgovor zašto i kako je došlo za najezde krpelja u BiH, ali su svi pozvali na dodatni oprez te izbjegavanje boravka u prirodi sve dok se situacija ne popravi. Također, predlaže se izbjegavanje kontakta s psima jer je poznato da su oni prijenosnici krpelja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije