Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najbrojnija hrvatska 'dijaspora': Čak 10 milijuna Turaka ima hrvatske korijene?

Doktor Abaz tvrdi da od 78 milijuna živućih Turaka u Turskoj, njih čak 10 milijuna imaju hrvatske korijene
05. veljače 2016. u 09:31 22 komentara 5891 prikaza
Istanbul
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/2

Teza jednog bosanskog Turčina koji je kao desetogodišnjak odselio iz Sarajeva u Istanbul na pragu je povijesnog otkrića. Naime, doktor Abaz tvrdi da od 78 milijuna živućih Turaka u Turskoj, njih čak 10 milijuna imaju hrvatske korijene, piše croexpress.

Svoju tvrdnju potkrepljuje rezultatima doktorske disertacije u kojoj je proučavao hrvatsku djecu koje su Turci odvodili u sepetima (pletenim košarama od pruća) u Tursku ili zarobljavali u bitkama.
Njegovo istraživanje temelji se na četiri stoljeća osmanlijske vladavine u BiH i nekim dijelovima Hrvatske. 

Abaz je u svojoj doktorskoj dizertaciji, godinama kopajući po arhivi u Istanbulu, brojio, zbrajao i došao do zapanjujuće brojke. Samo jedne godine (1493., kad se dogodila i Krbavska bitka), prema njegovim tvrdnjama, dopremljeno je u sepetima 10 tisuća hrvatske djece iz Bosne i Hrvatske. 

Njegovoj tezi u prilog ide i izjava bivšeg predsjednika Turske Sulejmana Demirela koji je pojavivši se na sprovodu Franje Tuđmana ,onako uzgred, rekao da i on vuče daleko hrvatsko podrijetlo iz Bosne. Potvrde li se tvrdnje doktora Abaza najvećom i najbrojnijom hrvatskom dijasporom smatrat će se upravo ona turska.

Unatoč ovom intrigantnom otkriću prof. dr. Damir Marjanović, prof. dr. Dragan Primorac i Serkan Dogan 2014. godine proveli su istraživanje, o kojem je već pisao Večernji list, čiji rezultati ukazuju na to da je populacija u BiH genski bliža hrvatskoj i makedonskoj, a turska libanonskoj i iračkoj. No preliminarni rezultati potvrdili izuzetnu heterogenost i gensku zanimljivost turske populacije što također ide u prilog tezi doktora Abaza.

-Današnje stanovništvo Hrvatske i BiH, odnosno gensko nasljeđe tih populacija, jasno pokazuje tragove utjecaja migracija koje su se odvijale tijekom posljednjeg ledenoga doba kada je tadašnji čovjek odlučio ovdje „ljetovati“- ističu znanstvenici koji trenutno rade na knjizi o genetskom podrijetlu naroda s ovih prostora koje istražuju već više od 15 godina. 

>>Populacija u BiH genski bliža hrvatskoj i makedonskoj, a turska libanonskoj i iračkoj

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
  • Punmik:

    ne, nego su srbi turskog porijekla, a turci hrvatskog, što baš mjenja povijest :)

  • Kings-Gambit:

    Hoće i oni onda imati pravo glasa?

  • Hrabraja:

    A i pola Hrvata su Turci, npr. Kara, Karamustafa i nastavite niz.