Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO

Najboljim proizvođačima dodijeljena priznanja Zlatna repa

viro
Foto: Dragutin Šantoši
1/3
09.03.2012.
u 12:59

Umjesto o nemilosrdnom kapitalizmu i konkurentnosti u društvu, stalno govorimo o socijali, a od toga nema ništa, kaže Marinko Zadro

Proizvođači šećerne repe i poslovni prijatelji Tvornica šećera Viro Virovitica i Sladorana Županja okupili su se danas na tradicionalnoj svečanosti dodjele Zlatne repe najuspješnijim proizvođačima za 2011. godinu.

Repromatrijal poskupio, otkupna cijena repe i ove godine ista

– Lani smo zbog suše ostvarili manje prinose, ali su zbog visoke digestije šećerne repe proizvodni rezultati bili dobri. Lani smo proizvođačima šećerne repe povećali otkupnu cijenu za 20 posto, a ona će, unatoč porastu cijena sjemena, umjetnih gnojiva i zaštitnih sredstava, i ove godine biti ista. U idućoj godini, zbog ograničenih kvota EU, čeka nas smanjenje za proizvodnje za oko 30 posto pa će naše šećerane doći u situaciju da s ukupno 193.000 tona šećera od izvoznika postanemo tek opsluživači domaćeg tržišta – izjavio je novinarima Željko Zadro, predsjednik uprave Vira, najavljujući da i za proizvođače šećerne repe dolaze teški dani.

U 9 godina udvostručeni prinosi šećerne repe

U posljednjih devet godina novi vlasnici tvornice šećera Viro poglavito su ostvarili svoje poslovne planove, osigurali uspješan rad šećerana Viro i Sladorana i uspješne uvjete poslovanja za oko 1000 kooperanata – proizvođača šećerne repe koji su prošle jeseni ovom industrijskom biljkom zasijali oko 22.000 hektara površina. Proizvodnja je povećana 2,5 puta, a s četiri do pet vagona po hektaru prinosi su udvostručeni.

"Moramo zasukati rukave i ostati konkurentni"

– U našem društvu malo se govori da smo u kapitalizmu i da je kapitalizam nemilosrdan. Ako ne možete biti konkurentni, nemate što tražiti na tržištu. U društvu stalno govorimo o nekim milostinjama, dotacijama, o socijali, a od toga nema ništa. Moramo zasukati rukave i boriti se da imamo konkurentan proizvod, ali opća klima u društvu, na žalost, nije takva, poručio je Marinko Zadro, predsjednik Nadzornog odbora šećerane Viro.

Zlatne repe za 2011. godinu primili su: Belje Darda, PP Orahovica, Kutjevo iz Kutjeva, Diba Suhopolje, PD Gradina, Anabela Duboševica, autoprijevoznik Robert Romić, Josip Brkanac, Andras Granicz, Ivan Meštrić, Milan Kaladić, PIK Vinkovci, PZ Jankovci, Bura Nikola, Marko Šibalić, PZ Međe Nijemci, Romić Promet Virovitica, Fermopromet – PIK Moravica i za posebne zasluge u unapređenju tehnologije proizvodnje šećerne repe prof. dr. Zvonko Ostojić.

Ključne riječi

Komentara 2

GR
gradjanski
19:52 09.03.2012.

Šteta što nema dodjele za najvećeš proizvodjača otpuštenih radnika! Siguran sam da bi pobjedila Osječka šećerana!

OS
osica
18:07 09.03.2012.

- unatoč našoj \"zlatnoj repi\" - Hrvatskoj su smanjne kvote za šećer, ulaskom u EU (ne znam da li odmah ili postupno)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije