Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatna brava

Najbolji zaposlenici tajna jer nema jasnih kriterija?

Grad Karlovac
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
14.12.2013.
u 11:41

Suprotno doktrini otvorenosti za koju su nedavno nagrađeni, u upravi skrivaju tko je dobio najbolje ocjene

Grad Karlovac krši zakon o lokalnim službenicima i namještenicima.

Neredovito ocjenjivanje

Tako tvrdi Žarko Latković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a i donedavni povjerenik sindikata u gradskoj upravi, a iz Grada ne opovrgavaju. Zamolili smo stručnu suradnicu za protokol i odnose s javnošću Grada Anu Župančić očitovanje na njegove tvrdnje prije desetak dana, a do danas nismo dobili odgovor.

– Ocjenjivanje nije redovito, te su službenici u pojedinim odjelima tek u prosincu dobili rješenja o ocjeni za 2012. godinu. Nedonošenjem rješenja o ocjeni najkasnije do 31. ožujka za prethodnu kalendarsku godinu krši se Članak 94 Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, te je po našim saznanjima jedna službenica tražila da se rješenje o ocjeni poništi i ukine kao nezakonito – kaže Latković, ne precizirajući o kojim službenicima i o kojem upravnom odjelu se radi.

Osim Zakona, krši se i Pravilnik o ocjenjivanju.

– To se čini prilikom ocjenjivanja, jer se ocjene dijele preko tajnica u odjelima, a po Pravilniku bi svaki pročelnik trebao osobno upoznati djelatnika s ocjenom i bodovanjem uspjeha u radu – nastavlja Latković.

Sindikat je sve djelatnike obavijestio o mogućnostima žalbe na rješenja.

– Zaposlenicima je ponuđena sindikalna pomoć u zaštiti njihovih prava, obzirom da su se neki pročelnici prilikom ocjenjivanja vodili svojim neobjektivnim i osobnim stavovima, te službenike nisu ocjenjivali objektivno i prema njihovom radu – dodaje Latković.

Ističe i da je sindikat više puta upozoravao da i dalje nije imenovana Zajednička komisija za tumačenje odredbi i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za zaposlene u upravnim tijelima Grada Karlovca.

– To određuje Članak 109. stavak treći Kolektivnog ugovora za zaposlene u upravnim tijelima Grada Karlovca. Nije osnovano niti Etičko povjerenstvo – kaže Latković.

Klijentelizam kao kriterij?

Latkovića smo zamolili za komentar nakon što je Grad odbio Večernjaku ustupiti popis djelatnika koji su dobili najviše ocjene. Želja nam je bila napisati pozitivnu priču o tim pojedincima, no pozivajući se na zaštitu osobnih podataka Grad nam je uskratio informacije. Stoga ćemo zamoliti Agenciju za zaštitu osobnih podataka, koja je nadležna za tumačenja sličnih zavrzlama, odnosno ostvarivanja prava na pristup informacijama da se očituje, jer ne vidimo niti jedan razlog zašto javnost ne bi saznala tko su najvredniji zaposlenici gradske uprave i istaknula ih kao pozitivne primjere, osim ako se djelatnici ne ocjenjuju po klijentelističkom, to jest partijskom, kriteriju, a ne po stvarnom radnom doprinosu. Tada se ponavlja i pitanje po kojem kriteriju se dijele i novčane nagrade djelatnicima Grada.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije