Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najbolji su Pivovara, PPK, HS produkt, Alstom i KIM

Vrlo teško stanje je kod većine malih i srednjih poduzetnika, a posebno kod obrtnika, za koje se prip0remaju projekti pomoći
21. prosinca 2012. u 12:34 0 komentara 4 prikaza
'16.03.2012. Karlovac - U sklopu sluzbenog posjeta Karlovackoj zupaniji veleposlanica Belgije Nancy Rossignol posjetila je tvornicu za preradu mesa PPK. Od predstavnika tvrtke dobila je brojne informa
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'

Zahvaljujući velikim tvrtkama gospodarstvo Karlovačke županije, unatoč globalnoj recesiji, uspijeva održati glavu iznad površine vode. Zaključak je to podataka i analiza koje provodi HGK.

 Raste nezaposlenost

 –U 2011. godini neki pokazatelji dali su nadu da će se višegodišnji negativni trendovi zaustaviti. No, ova godina na državnoj je razini donijela značajno pogoršanje tih pokazatelja. Iako je u Karlovačkoj županiji niz podataka znatno bolji, to nam u čitavoj situaciji ne može biti utjeha. Možemo zaključiti da su velike tvrtke dobro radile, dok su one srednje, male i obrtnici imali puno problema.

Po prvi put dogodilo se da su mali poduzetnici te slobodna zanimanja po svojim nepodmirenim obavezama prešli velike tvrtke. Rak rana nam je i dalje velika nezaposlenost – iznio je neke najvažnije pokazatelje predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman.

 Tako je na području županije broj nezaposlenih tijekom studenog u odnosu na isti mjesec lani porastao za pet posto. I to je bolje nego na razini države, gdje je bez radnog mjesta ostalo još 15 posto zaposlenih.

Dobro je što se u kriznim vremenima gospodarstvo uspjelo rekonstruirati. Bilježi se porast izvoza iz županije, a glavni generator rasta su tvrtke iz segmenta proizvodnje pića. Prije svega riječ je o Karlovačkoj pivovari koja kontinuirano bilježi dobre rezultate. Tu su tradicionalni veliki izvoznici HS produkt i Alstom. U grupu predvodnika pozitivnih trendova su i PPK i KIM. Ipak, ostaje pitanje kako iz krize izvući one kojima je sada najteže.

U Karlovcu pripremaju niz mjera za oporavak manjih gospodarskih subjekata.

 Jeftinije usluge

 – Prepoznali smo probleme koje imaju obrtnici, pa uskoro krećemo s projektom prodaje gradskih poslovnih prostora. Za poticajne projekte u obrtništvu i poljoprivredi izdvojit ćemo devet milijuna kuna. Pripremamao i set od 12 projekata namijenjenih građanima kojima će pojeftiniti usluge – zaključio je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

VIP izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.