Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snježna kraljica

Najbolji slalomaši i slalomašice svijeta dolaze na Sljeme: Tko će ove godine osvojiti kristalnu krunu?

Foto: Agency Zoom
1/12
01.01.2022.
u 08:00

Mnogo poznatih imena je među pretendentima na Snježno prijestolje.

Kao i svake godine, i početak 2022. obilježit će popularno skijaško natjecanje Snježna kraljica, a iako se navijači niti ovog puta neće moći popeti na tribine i uz sljemenski Crveni spust bodriti najbolje svjetske slalomašice i slalomaše, neće ostati zakinuti te će 4. i 5. siječnja 2022. „Snow Queen Trophy“ moći pratiti na HRT2. Tko će biti novi Snježni kralj i Snježna kraljica teško je pogoditi, ali evo tko bi mogao konkurirati za te titule.

Hoće li Hrvatska prvi put dobiti Snježnoga kralja?

Lani je titulu, krunu i plašt Snježnoga kralja odnio Nijemac Linus Strasser koji je postao prvi njemački osvajač zagrebačke utrke, a za petama, odnosno skijama, bili su mu Austrijanci Manuel Feller i Marco Schwarz.

Foto: Sport-IT

No, gledajući trenutno stanje ljestvice FIS Svjetskog skijaškog kupa, ovogodišnji pretendenti na Snježno prijestolje su Norvežanin Sebastian Foss-Solevaag i Šveđanin Kristoffer Jakobsen koji trenutno dijele prvo mjesto u ovosezonskim slalomskim utrkama. Foss-Solevaagu Crveni spust nije nepoznanica te ga je 2015. gotovo i osvojio – tada je, naime, stao na postolje i sljemensku utrku završio kao trećeplasirani.

Foto: Goran Razić

Na vrhu FIS-ove ljestvice nalazi se još jedan dobar poznavatelj sljemenskog spusta, Francuz Clement Noel koji je 2020. odnio titulu Snježnoga kralja, a samo godinu dana ranije utrku završio 4. i tako „za dlaku“ ostao bez postolja.

Foto: Sport-IT

Noela u stopu prati sunarodnjak, svima dobro poznati Alexis Pinturault koji je na sljemenskom postolju, kao drugoplasirani, završio 2019. godine.

Foto: Goran Razić

Ipak, kao nositelja kristalne krune Hrvati najviše priželjkuju našeg najboljeg skijaša Filipa Zubčića koji je ove sezone sjajan u slalomskim utrkama. Na prošlogodišnjoj je Snježnoj kraljici oduševio ljubitelje skijanja visokim 5. mjestom, a ovu je sezonu počeo kao trećeplasirani u francuskom Val d'Isereu gdje je prvi put u karijeri stao na slalomsko postolje Svjetskoga kupa. Utrku u Madonni di Campiglio završio je na 16. mjestu te se u kategoriji slalomskih utrka trenutno nalazi na 5. mjestu ljestvice FIS Svjetskog skijaškog kupa.

Foto: Agency Zoom

Osim njega, na Sljemenu će nastupiti i Matej Vidović koji je lani na Snježnoj kraljici završio na 12. mjestu, a ove se sezone nakon 19. i 26. mjesta u Val d'Isereu i Madonni di Campiglio, na FIS-ovoj ljestvici u slalomu nalazi na 25. mjestu.

Foto: Sport-IT

Crvenim će spustom 5. siječnja 2022. skijati još Samuel Kolega, Leon Nikić i Tvrtko Ljutić, a odluku o nastupu će neposredno prije utrke donijeti i Istok Rodeš. Nakon prošlogodišnjih rekordnih rezultata, i ove godine od naših slalomaša u utrci na Sljemenu očekujemo niz uzbuđenja i sjajne rezultate.

Mnogo poznatih imena među pretendenticama na Snježno prijestolje

S druge strane, na ženskoj ljestvici situacija se nije puno promijenila u proteklih godinu dana te pratitelji skijaških natjecanja mogu lakše zaključiti koja bi se slalomska imena mogla naći na postolju. Prošle je godine Slovakinja Petra Vlhova obranila titulu Snježne kraljice koju je osvojila i 2020.  Uz nju su se na postolju našle i Austrijanka Katharina Liensberger, dok je trećeplasirana bila Michelle Gisin iz Švicarske.

Foto: Sport-IT

Petra Vlhova trenutno je vodeća na ljestvici FIS Svjetskog skijaškog kupa u slalomima te dominira skijaškom scenom. Osim što je na Sljemenu pobijedila 2020. i 2021., na postolju se našla i 2017. i 2019. kada je bila drugoplasirana.

Foto: Sport-IT

Ipak, na sljemenskom je postolju od aktualnih skijašica najviše puta bila Amerikanka Mikaela Shiffrin koja trenutno drži drugo mjesto u ukupnom poretku slalomašica na FIS-ovoj ljestvici. Shiffrin je osvojila Snježno prijestolje 2013., 2015., 2018. te 2019. godine, dok je 2020. završila kao drugoplasirana, a lani joj je nedostajalo svega 5 stotinki da ponovno stane na sljemensko postolje. Iako je Shiffrin nedavno potvrdila da je pozitivna na Covid-19, nada se da će moći nastupiti u Zagrebu, a zasigurno bi je i ljubitelji skijanja ponovno vidjeli na sljemenskoj stazi.

Foto: Sport-IT

U top 5 najboljih svjetskih slalomašica prema trenutnoj ljestvici FIS Svjetskog skijaškog kupa nalaze se i spomenuta Katharina Liensberger, druga na prošlogodišnjoj Snježnoj kraljici i treća 2020., zatim Švicarka Wendy Holdener koja je bila brončana 2019. na Sljemenu te Lena Dürr iz Njemačke.

Foto: Goran Razić

Planove će im pokušati pomrsiti tri hrvatske skijašice. Leona Popović i Zrinka Ljutić se, nažalost, lani nisu uspjele plasirati u drugu vožnju, no s obzirom na sjajne ovosezonske rezultate, ne sumnjamo da će ove godine biti konkurencija ostalim natjecateljicama koje stižu na Sljeme. Popović se na ljestvici FIS Svjetskog skijaškog kupa u slalomima trenutno nalazi na 15. mjestu nakon što je u Leviju i Lienzu kao rezultat karijere osvojila 14. mjesto, dok je u slalomu Europa kupa u Italiji završila na drugom mjestu.

Foto: Sport-IT

Zrinka Ljutić bori se za prve bodove u Svjetskom kupu, dok je u veleslalomu u talijanskom Andalu odnijela svoju treću pobjedu u karijeri na utrkama Europskog kupa te ove sezone u slalomu osvojila 5. i 6. mjesto.

Foto: Sport-IT

Treća hrvatska predstavnica bit će, kao i na ostalim slalomskim utrkama u ovoj sezoni, Andrea Komšić.

Sljeme je oduvijek znalo iznenaditi, pa je tek za vidjeti tko će biti okrunjen ove godine na 16. izdanju ženske i 13. izdanju muške utrke Snježne kraljice. Najbolje slalomašice u utorak, 4. siječnja 2022. s prvom vožnjom startaju u 12.30, a s drugom u 16.05 sati, dok će se najbolji slalomaši sljemenskom stazom spustiti u srijedu, 5. siječnja 2022. s početkom prve vožnje u 15.30, a druge vožnje u 18.40 sati.

Komentara 1

RI
rimac444
15:54 01.01.2022.

A što to nama treba ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije