Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inovativnost mladih

Najbolji među najboljim mladim hrvatskim robotičarima odmjerili snage u kreiranju robota čistača

Robotika
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/11
25.05.2019.
u 19:40

Zadatak je bio programirati dva robota čiji je cilj pomoći građanima u održavanju urednosti grada tako da odvoze razvrstani otpad i peru ulice

Više od dvije stotine osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske okupilo se na natjecanju iz robotike na kojem su najbolji među najboljima iz 40 natjecateljskih regija unutar Hrvatske odmjeravali svoje vještine u programiranju robota. Natjecanje je održano u Zagrebačkome inovacijskom centru smještenom unutar Zagrebačkog velesajma, a najbolji mladi hrvatski robotičari imali su zadatak unutar nekoliko sati programirati dva robota čiji je cilj bio pomoći građanima u održavanju urednosti grada, i to tako da odnesu prikupljeni i sortirani otpad te operu ulicu vodeći računa o uštedi energije.

Svakoj ustanovi novi senzor

– Ove godine odlučili smo se za temu sortiranja otpada u gradu jer smo htjeli iskoristiti novi senzor koji smo donirali svakoj ustanovi koja je uključena u Croatian Makers ligu, a to je senzor za prepoznavanje boje, i na temelju toga onda smo osmislili priču da prepoznavanjem boja roboti moraju skretati po stazi, prepoznati vrstu otpada i slično – objašnjava Ana Tolić, iskusna edukatorica Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koja je ove godine i osmislila zadatak. Završno natjecanje koje je počelo u 11.30 sati otvorila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je dala podršku tom projektu koji na raznim razinama okuplja više od pet stotina škola diljem Hrvatske.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U finalu je sudjelovalo ukupno 80 timova koji su prethodnih mjeseci morali proći četiri kola natjecanja da bi izborili svoje mjesto u velikoj završnici. Iako je natjecanje službeno počelo malo prije podneva, djeca su sa svojim mentorima i/ili roditeljima počela pristizati već oko 10 sati te raspravljati o tome kako najbrže programirati malene robote da bez greške pokupe smeće, razvrstaju ga, počiste ulice...

Podrška ministrice Divjak

– Ove godine posebno mi je drago da vidim gotovo podjednak broj dječaka i djevojčica koji se natječu, što nam samo pokazuje da barem među mladima postoji jednakost prilika za svakoga da ostvari svoj san – kazala je ministrica Divjak koja je natjecanje obišla uz osnivača IRIM-a, inovatora Nenada Bakića. Inače, svaki od timova imao je dva robota na stolu koja su morali zasebno programirati, a dobili su ih još početkom školske godine te s njima postupno učili raditi. Najmlađi natjecatelji koji su u robote preko računala spretno unosili linije koda nisu imali ni deset godina, a za rješavanje prve faze zadatka nekima od njih trebalo je tek – desetak minuta. 

Ključne riječi

Komentara 1

FE
fefellerunt
18:56 26.05.2019.

Još kad bi imali industriju u kojoj bi ovi nadareni učenici vidjeli budućnost ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije