Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produženi boravak

‘Najbolje je što ovdje napišem zadaću, pa se doma odmah igram’

boravak
arhiva vl
09.09.2010.
u 15:24

Grad Karlovac 2002. pokrenuo je pokusno program produženog boravka u jednoj školi, sada se provodi u njih šest, uglavnom u dvije grupe, a i to je malo.

Super nam je u boravku, a najbolje je što tu napišemo zadaću, pa kad dođemo doma odmah se možemo igrati, uglas se hvale učenici OŠ Dragojle Jarnević u Karlovcu. U njihovoj školi, baš kao i školama Grabrik, Švarča, Dubovac, Banija i Braća Seljan, organiziran je program produženog boravka za đake od prvog do četvrtog razreda.

Od prvog do četvrtog

Pokrenut prije osam godina, u jednoj grupi u OŠ Švarča, naišao je na odličan odaziv i roditelja i učenika, pa ga je Grad, koji za plaće učitelja i naknade izdvaja 1,2 milijuna kuna, proširio na šest škola sa po dvije grupe učenika, njih oko 350. Od 9 pa do 16.30 sati, ovisno o tome jesu li ujutro ili popodne na nastavi, uče, igraju se, vježbaju, šetaju, doručkuju, ručaju, napišu zadaću...

 Učiteljice u “Dragojli” Marina Krišto i Vesna Milić kažu da u boravku još nisu svi učenici, jer je ovaj tjedan škola tek počela, ali vjeruju da će, kao i obično, učionica biti puna. Oni koji u produženi boravak krenu u prvom razredu najčešće idu sve do četvrtog, a roditelji koji upišu jedno dijete, upisuju i drugo, pa zna biti i deset parova braće i sestara. I Stela Babić, učenica 3.b, u boravak ide od prvog razreda, a ove joj se godine pridružio mlađi brat, prvašić Sven. Stela kaže da joj se u boravku jako sviđa, pa savjetuje bratu da napiše zadaću kako bi, baš kao i ona, mogao van kad dođu kući, ali Sven se nećka.

 Najbolji je veliki odmor!

 – Napravio sam nešto, ali imam puno zadaće – priča, otkrivajući da još slaže dojmove prvih školskih dana, u kojima mu je najbolji - veliki odmor.

 – Nije mi baš dobro u školi, ali budem se nekako navikal’! Ne znam kako, ali budem – zaključuje mališan.

 Njegovim iskusnijim kolegama Mihaeli Kobašlić iz 2.b i Janu Horvatiću iz 3.b, “u školi je odlično, a u boravku još i bolje”, kao i Karlu Budišinu iz 2.a, kojem se najviše sviđaju igre na računalu. Baš tu je obično gužva, posebno kada zbog lošeg vremena ne mogu van, što im je, ipak, najdraže. No, tada odu u sportsku dvoranu pa se “iskaču”, ili im učiteljice pronađu neku drugu zabavu, a roditelji znaju da su im djeca, za manje od 300 kuna mjesečno, u sigurnim rukama, sita, a domaće su zadaće napisane.

Navala na Grabrik

Ovaj dodatni program u karlovačkim školama, uz roditeljima prihvatljivu cijenu od 15 kuna po danu, iz godine u godinu bilježi sve veći interes. Štoviše, nadmašuje trenutačne mogućnosti, pa u nekim školama u produženi boravak ne upisuju “starije” đake, učenike trećih i četvrtih razreda, jer - nema mjesta. Iako ni drugdje nije puno bolje, najveća je “navala” u OŠ Grabrik, gdje su prošle godine u boravak mogli samo učenici prvih i drugih razreda, a ove će, osim njih, i oni iz trećih. Jedino rješenje je prelazak škola u jednosmjenski rad, za što su nužni dogradnja školskih zgrada i novac kojeg, trenutačno, u gradskom proračunu za tu namjenu nema.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije