Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov natječaj

Najbolje eseje napisale su Lana, Maja i Ružica

\'21.01.2011.Zagreb, Hrvatska -  Slavonska avenija 4, zgrada Vecernjeg Lista.Odrzan prvi sastanak vecernjakovog zirija za nagradni natjecaj.Marina Cubric, Majda Vejzovic, Goran Gerovac, Anita Malenica
Marko Prpić/PIXSELL
12.02.2011.
u 12:00

Eseji su pristigli iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a većina autora izabrala je temu – kako uspjeti u životu

– O, Isuse, pa zahvaljujem, sretna sam! Ajme, majko, pa ja sam skoro zaboravila da sam poslala, ali super – tako je na vijest da je pobijedila na našem natječaju za izbor najboljeg eseja reagirala Lana Bojanić, maturantica zagrebačke Petnaeste gimnazije. Pisanje joj je, kaže, hobi i strast, još od osnovne škole sudjeluje na Lidranu, a za naš natječaj izabrala je temu vječne borbe dobra i zla, odnosno Davida i Golijata. – Ta me tema više privukla, svidjela mi se koncepcija, a kako uskoro pišem esej za državnu maturu, zaključila sam da će mi ovo biti dobra vježba – iskrena je Lana. Za drugo mjesto, također na temu Davida i Golijata, izborila se Maja Aralica, učenica splitske Treće gimnazije, a trećeplasirana je Ružica Bošković, učenica trećeg razreda Gimnazije Metković.

Prvoplasirana u London

Njihove eseje objavit ćemo u našem prilogu “Obzor” sljedeće subote, 19. veljače, a uz to im pripadaju atraktivne i vrijedne nagrade. Prvoplasirana će tako na višednevno putovanje u London. Članovi našeg žirija ističu da su bez velikih dvojbi odlučili o najboljima. Zanimljivo je, drže, da je većina autora odlučila pisati na temu – kako uspjeti u životu, dok ih je tek manji broj izabrao Davida i Golijata. I upravo su među njima autori prvoplasiranog i drugoplasiranog eseja.

– Djeca su pokazala dosta ambicije i zanimanja, svi su radovi bili kvalitetni. Ono što je najvažnije jest da smo o gotovo svim esejima imali ujednačenu ocjenu. A u izboru teme djeca su pokazala konformistički pristup, ali nije izostala kritičnost i jasnoća vlastitih stajališta.

Pristigli su eseji iz cijele Hrvatske i BiH, što nas doista raduje jer to pokazuje da učenici aktivno sudjeluju u društvenom životu – komentira predsjednica žirija Marina Čubrić, voditeljica stručne skupine za hrvatski jezik na državnoj maturi. Književnica Sanja Pilić priznaje da su učenici imali malo vremena za pisanje eseja, stoga je ugodno iznenađena kvalitetom.

– Eseji pisani na temu Davida i Golijata bili su osobniji, s više jezične strasti i lucidnosti. Mene je zanimao njihov pristup, da im iz teksta izvire poetika. Nagrađena su tri najkvalitetnija rada, ali i ostalih dvadesetak koji su ušli u uži izbor bili su dobri – ocjenjuje Sanja Pilić.

Sklonost kritici

Prema sudu Anite Malenice, koja je također uz kolegu Gorana Gerovca i profesoricu Majdu Bekić Vejzović ocjenjivala pristigle eseje, mladi su pokazali sklonost kritičkom mišljenju.

– Tema uspjeha u životu dominantnija je u njihovim razmišljanjima, a možda im je i ljubavni podtekst bliži jer se u njemu mogu lakše prepoznati – komentira Malenica, fascinirana činjenicom da se javio velik broj učenika izvan Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije