Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Najbolja priprema za maturu: Nikola Vikić Topić objašnjava Newtonove zakone

Isaac Newton opisao je u svojoj knjizi Philosophiae naturalis principia mathematica tri znamenita zakona gibanja, koja su po njemu dobila i ime.
20. veljače 2020. u 18:35 1 komentara 2207 prikaza
Nikola Vikić Topić
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Fizika je popularni predmet - barem što se tiče državne mature. Predmet je to kojeg prijavljuje sve više učenika, bez obzira koliko dobro poznaju gradivo. 

Priprema za maturu - ilustracija MATERINJI JEZIK Maturantima teški zadaci iz hrvatskog, znate li riješiti ove testove sa županijskih natjecanja?

Baš zato, četiri mjeseca prije ispita državne mature zamolili smo Nikolu Vikić Topića, RTL-ova meteorologa, ali i zaljubljenika u fiziku da na jednostavan način pojasni Newtonove zakone rješavajući zadatke s ispita državne mature. Maturanti ponovite!

- Mene od malena prati ta fizika. Uvijek sam volio prirodu, znanost i okoliš. Uvijek sam to sve proučavao, eksperimentirao nešto....Ponekad i ti pokusi nisu prošli najbolje, pa sam ih sakrivao od svojih roditelja. I tako sam odlučio studirati fiziku, završio sam smjer geofiziku i meteorologiju i ono što možda mnogi ne znaju...Meteorologija je bazirana na matematici i fizici. To su temelji meteorologije i prognoza vremena nastaje na taj način - kazao je Nikola Vikić Topić koji je naveo da je predavao godinu dana fiziku u OŠ Stjepan Radić u mjestu Brestovečki u Zagorju. 

 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale