Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odnosi među susjedima

Najavljen trilateralni susret Slovenije, Italije i Hrvatske o zaštiti Jadranskog mora

Jadransko more
Sanjin Strukic/Pixsell
11.12.2020.
u 06:43

Naglasili su značenje takve zajedničke suradnje na prostoru Jadranskog mora mudrim gospodarenjem i povezivanjem.

Ministri vanjskih poslova Slovenije i Italije Anže Logar i Luigi di Maio u četvrtak su putem telekonferencije govorili o bilateralnim odnosima dviju država i situaciji izazvanoj Covidom-19, a među ostalim su se založili za trilateralan susret na razini ministara vanjskih poslova s Republikom Hrvatskom, vezan na odluku hrvatske i talijanske vlade o proglašenju isključivih ekonomskih zona u Jadranu.

"Oba su ministra naglasila značaj pripreme trilateralnog susreta Slovenije, Italije i Hrvatske početkom iduće godine, s ciljem rasprave o mogućnostima za zajedničku suradnju u jadranskom prostoru. Naglasili su značenje takve zajedničke suradnje na prostoru Jadranskog mora mudrim gospodarenjem i povezivanjem. Slovenija naglašava da nas s Italijom i Hrvatskom ujedinjuje vizija Jadranskog mora koje povezuje ljude i predstavlja izvor bogatstva za sve", navedeno je u priopćenju nakon razgovora iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova objavljenog kasno večeras.

Navodi se da su se Di Maio i Logar dogovorili da talijanska strana Sloveniju obavještava o stanju zakonodavnog postupka o proglašenju isključive ekonomske zone u Jadranu.

"Talijanska je strana zajamčila da će se proglašenje isključive ekonomske zone odvijati u skladu s načelima međunarodnog pomorskog prava i s konvencijom UN-a o pravu mora (UNCLOS), te uz puno sudjelovanje Slovenije i Hrvatske, s ciljem da se osigura najveći stupanj zaštire Jadranskog mora", naveli su u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Ključne riječi

Komentara 6

BA
Barbasmora
19:22 14.12.2020.

Najgori du slovenci! Obavezno moramo potvrdit Cro suverenitet u Savudriskoj vali i totalno zatvorit slovencima put na otvoreno more!!!! To nam je najbitnije! A crnogircima, bosancima, albancima cemo laki! Nema ulaska u EU dok ne priznaju sva prava Hrvatske koja su oduvik naša!!!

Avatar wakan tanka
wakan tanka
09:36 11.12.2020.

Slovenci nemaju ni izlaz (dotik) s morem, sto uopce razgovaraju s njima, onda su mogli pozvati i Austrijance

DU
Deleted user
07:49 11.12.2020.

Bez Crne Gore i Albanije? Osobito u svjetlu znane pojave da je trenutno najveći ekološki problem ogromna količina plastične ambalaže koja se iz smjera albanske obale, što jugom, što strujama, nanosi na otočne i obalne predjele južnog Jadrana. Većina naselja u Albaniji nema riješeno recikliranje, čak ni odlaganje otpada, onda to rijekama stiže u Jadran. Riječ je o velikom problemu, pitajte npr. otočane na Mljetu kako izgledaju plaže kad more nanese ogromni sloj plastičnog otpada iz Albanije. Pustimo visoku politiku, to je velik ekološki problem - zagađenje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije