Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženska mreža Hrvatske

Najavile marš na Dan žena 'Nećemo zaboraviti 8 + 8 + 8!'

ženska mreža,Dan žena
''
06.03.2014.
u 16:44

Velika koalicija ženskih organizacija, sindikalnih grupa i mreža ove će godine na maršu za Dan žena tematizirati novi Zakon o radu

Ženska mreže Hrvatske održala je danas konferenciju za medije na kojoj je najavila da će zajedno sa ženskim sindikalnim grupama i Ženskom frontom za radna i socijalna prava povodom međunarodnog Dana žena održati marš ''Nećemo zaboraviti 8 + 8 + 8!“ (8 sati rada, 8 sati odmora, 8 sati sna)'' što je slogan radničkog pokreta još 1886. godine.

- Dok nam neki kažu: Marš u prošlost! Mi odlučujemo marširati u ime prošlosti - istaknule su udruge.

Na konferenciji su govorile predstavnice koalicije ženskih organizacija i mreža Božica Žilić (Ženska sekcija SSSH), Višnja Stanišić (Odbor žena NHS), Jadranka Klekar (Ženska fronta za radna i socijalna prava), Sanja Juras, Biserka Momčinović i Neva Tölle (Ženska mreža Hrvatske).

Velika koalicija ženskih organizacija, sindikalnih grupa i mreža ove će godine na maršu za Dan žena tematizirati novi Zakon o radu koji je unatoč nedostatku argumentirane javne rasprave i žestokom protivljenju svih sindikalnih središnjice te velikog broja organizacija civilnog društva i javnosti prošao prvo saborsko čitanje.

- Novi ZOR promovira nesigurne, fleksibilne oblike rada (rad na određeno, agencijski rad i prijenos ugovora o radu – outsourcing), legalizira dugogodišnje nezakonito ponašanje poslodavaca (pogotovo kad je riječ o prekovremenom radu), produljuje radni tjedan i do 60 sati te ograničava pravo na sindikalno organiziranje i štrajk. Povrh toga što već danas 92 posto novozaposlenih žena radi s ugovorima na određeno vrijeme, što ih osobito diskriminira za slučaj trudnoće i majčinstva, novi bi zakon imao teške posljedice po žene i zbog nemogućnosti usklađivanja njihovog privatnog života, rada i obiteljskih obveza, te neplaćenog rada koji obavljaju zbog nepokrivenosti potrebnim društvenim servisima skrbi (za djecu, invalide, stare…). Novi ZOR mora pasti! Previše je mladih ljudi nezaposleno, previše žena diskriminirano, previše starih siromašno i poniženo. Demontažu socijalne države ne možemo prihvatiti! Na to nas obvezuje i 377 tisuća nezaposlenih, kojima će se pridruživati sve više, a ne sve manje onih koji će ostati bez posla zbog fleksibilizacije rada - istaknuto je na konferenciji.

Okupljanje započinje u subotu u 10.30 sati ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zvonimirovoj 15 u Zagrebu, odakle u 11.30 kreće solidarni marš put Trga bana Jelačića na kojem će aktivistkinje održati prosvjed i pročitati zahtjeve te dijeliti letke.

Komentara 3

Avatar rokoprčina
rokoprčina
17:36 06.03.2014.

Živile žene Hrvatske!Smrt fašizmu!

SK
sladja_kava
16:52 06.03.2014.

a to je titin dan hehe tako su nas ucili hdz-e

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije