Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nagrađene' hrabre stjuardese: Dorici otkaz, Emina degradirana

Uprava CA ne odustaje od prijašnjeg plana, ali će uzeti u obzir požrtvovnost stjuardesa
04. listopada 2013. u 14:47 0 komentara 691 prikaza
'28.09.2013., Zagreb - Konferencija za novinare pilota i avionskog osoblja aviona Croatia Airlinesa koji je prisilno sletio u Zurich bez jednog kotaca na avionu. Pilot Zvonko Situm, kopilot Ivan Ivank
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'

Stjuardesa Dorica Šprem koja je bila u zrakoplovu dash Croatije Airlinesa koji je u petak u Zürichu sletio na nos, samo tri dana nakon te nesreće ostala je bez posla! Ona je, naime, bila sezonska radnica u CA, a 1. listopada joj je istekao ugovor, no uprava hrvatskog zračnog prijevoznika nije ga htjela produljiti.

Uprava neumoljiva

I druga stjuardesa na tom letu, Emina Savić, dobit će “nagradu”, i to degradaciju – neće više biti perser, odnosno šefica kabinskog osoblja u zrakoplovu. Šprem će podijeliti sudbinu ukupno 35 stjuardesa koje su u CA zaposlene sezonski, iako su neki u CA predlagali upravi da joj ipak produlji ugovor. Isto je tako bilo predlagano da se u znak nagrade za uspješno obavljeno prisilno slijetanje u Zürichu Eminu Savić ne degradira, ali uprava je bila neumoljiva. Naime, prema njezinu planu, smanjuje se broj kabinskog osoblja u zrakoplovima CA pa će tako biti smanjen i broj perserica. A prema tom planu, Emina Savić postaje “obična” stjuardesa.

Naši sugovornici iz zrakoplovstva kažu da su stjuardese Savić i Šprem nepravedno zapostavljene u cijeloj medijskoj pompi koja je nastala nakon uspješnog slijetanja zrakoplova bez prednjeg kotača. Njih dvije ostale su u sjeni kapetana Zvonka Šituma i kopilota Ivana Ivankovića. No doprinos stjuardesa uspješnom slijetanju dasha također je ogroman jer su one bile u kontaktu s putnicima te su ih morale smirivati, a potom su uspješno organizirale evakuaciju nakon slijetanja. Dorica Šprem, kojoj je let u Zürich bio zadnji, nije htjela ništa govoriti, uz objašnjenje da nije ovlaštena za davanje izjava. Emina Savić pak nije odgovarala na naše pozive i poruke.

U upravi CA kažu da je Dorica Šprem svojim postupcima tijekom prinudnog slijetanja u Zürichu stekla najbolju preporuku da bude prva na listi prigodom idućeg ciklusa zapošljavanja kabinskog osoblja, što joj je i rečeno.

– Ni jedan ugovor o radu na određeno, koji sezonskom kabinskom osoblju istječe tijekom listopada i studenog zbog provedbe programa restrukturiranja trenutačno se ne može produljiti – navode u upravi. Dodaju da im je nejasno odakle informacija da će Emina Savić biti “degradirana”.

Višak perserica

– Činjenica je da u kompaniji postoji višak voditelja kabinske posade zrakoplova (perser) te da je u planu njihov premještaj na radno mjesto člana kabinske posade, što se planira provesti u 2014. Taj postupak provodit će se u suradnji sa sindikatom i u skladu s uvjetima dogovorenim u redosljednoj listi – tvrde u upravi. No svi članovi leta OU464 dobit će nagradu, i to još jednu plaću.

>>Zakazao kotač: Zrakoplov Croatia Airlinesa sletio na nos

>>Zvonko Šitum i Ivan Ivanković su junaci iz Croatia Airlinesa!

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.