Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toplinarski rat

"Nadzor smo obavili za 30 dana i nismo pogodovali toplani"

grijanje_PXL_kar_121024_594
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
03.01.2013.
u 10:25

' Zakon predviđa krajnji rok od 60 dana, nadzor je obavljen u 30', ističu iz DI

Ne stoji tvrdnja da smo odugovlačili s provedbom nadzora ili da smo pogodovali Gradskoj toplani. Složeni nadzor započet je i okončan unutar 30 dana, iako je po Zakonu o općem upravnom postupku propisan rok od 60 dana – stoji u dopisu Državnog inspektorata.

Sudbina jedne prijave

Upit smo im poslali nakon što se Regionalna organizacija za zaštitu potrošača u pismu predsjedniku Ivi Josipoviću požalila na rad Inspektorata i Agencije za zaštitu osobnih podataka. Krajem rujna im je prijavljeno da Gradska toplana bespravno koristi osobne podatke korisnika Toplane, posrnule gradske toplinarske tvrtke. AZOP se nije očitovao do objave pisma u medijima, unatoč požurnici u studenom. Državnom inspektoratu je početkom listopada poslana dopuna prijave. To tijelo se očitovalo o slučaju u studenom. Nadzorom je utvrđeno da je Toplana nezakonito dala podatke o korisnicima Gradskoj toplani te je tvrtka koja je sada u stečaju prekršajno prijavljena. Nova tvrtka nije kažnjena, iako ostvaruje imovinsku korist temeljem tih podataka. To je bio jedan od razloga zašto je ROZP uputio prigovor sredinom studenog, koji je ostao bez odgovora. Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić ustvrdio je u pismu Predsjedniku da su spornim ili nikakvim reagiranjem državna tijela omogućila Gradskoj toplani da naplati račune i time s korisnicima uđe u ugovorni odnos.

– Zaprimili smo predstavke od rujna i listopada, a potom niti jednu ROZP-ovu predstavku koja bi se odnosila na poslovanje Gradske toplane ili nezadovoljstvo inspekcijskim nalazom i mjerama – stoji u dopisu Državnog inspektorata.

Pojašnjavaju da nisu kaznili Gradsku toplanu, jer za to nema zakonskog uporišta. Inspekcijskim nalazom je istaknuto da se pojedini korisnik može izuzeti iz gradskog toplinarskog sustava samo uz suglasnost ostalih korisnika na tom mjernom mjestu i uz suglasnost Gradske toplane, jer tako nalažu Zakon o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom te Opći uvjeti opskrbe toplinskom energijom. S tim stavom se ne slažu udruge za zaštitu potrošača, koje se pozivaju na Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te na Ustav tvrdeći da svatko može raspolagati svojim vlasništvom kako poželi. Inspektorat navodi i da su Gradska toplana i korisnici stupili u ugovorni odnos plaćanjem računa kao i da Zakon nalaže da ugovore potpisuju predstavnici korisnika, odnosno suvlasnika, s čime se udruge također ne slažu, s obrazloženjem da predstavnici nemaju te ovlasti.

Idemo u Strasbourg

– Državni inspektorat je stao u zaštitu trgovca, a ne potrošača. Bijedno je se pozivati na rok od 60 dana. Ne otkrivaju koliki je zakonski rok da Gradska toplana učini korisnike Toplane svojim kmetovima. Nećemo dopustiti da budemo ‘kasice prasice’ za promašene projekte nesposobnih političara i kvazistručnjaka – komentira Tomašić. Ponovio je da će ROZP potražiti pravdu na Europskom sudu za ljudska prava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije