Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOUPORABA BiH mora do kraja listopada izvršiti analizu

Nadzor i inspekcija svih matičnih ureda

04.04.2009.
u 23:00

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH mora do kraja listopada ove godine izvršiti analizu stanja u oblasti identifikacijskih dokumenata i Vijeću ministara predložiti strategiju izdavanja osobnih dokumenata u BiH.

Detaljna analiza
Državna Vlada je istodobno entitetskim, županijskim i lokalnim tijelima preporučila da u što kraćem roku poduzmu potrebne mjere za provedbu detaljne analize o stanju u matičnim uredima s ciljem poduzimanja aktivnosti koje bi doprinijele poboljšanju njihova rada. Također, potrebno je da ova tijela detaljno analiziraju zakonske i podzakonske akte koji se neposredno odnose na način vođenja matičnih i knjiga državljana, i to radi poboljšanja ovih propisa u svezi s točnošću unesenih podataka i načinom vršenja internih kontrola i inspekcijskog nadzora.

Sve ove mjere potrebno je poduzeti kako bi se potpuno zaštitio sustav izdavanja biometrijskih putovnica i uveo red u matične urede i druge institucije u sustavu izdavanja osobnih dokumenata. Samo jedan sigurnosni propust mogao bi srušiti cijeli projekt. Posebna pozornost pri izdavanju biometrijskih putovnica i osobnih iskaznica ubuduće će biti posvećena provjeri vjerodostojnosti rodnih listova i uvjerenja o državljanstvu.

Slučajevi izdavanja lažnih rodnih listova i uvjerenja o državljanstvu BiH zapaženi su čak i u sjedištu EU-a. Matični uredi su očito prepoznati kao najslabije karike u cijelom lancu, pa će se osigurati vršenje elektroničke provjere podataka navedenih u rodnim listovima i uvjerenjima o državljanstvu. Ti će se podaci pohranjivati i u evidenciji izdanih putovnica i osobnih iskaznica. Određeni problemi su nastali i vezano uz utvrđivanje omjera raspodjele sredstava dobivenih izdavanjem identifikacijskih dokumenata.

Raspodjela novca
Entitetski i županijski MUP-ovi nisu bili zadovoljni iznosom sredstava koja im se s državne razine prebacuju za potrebe izdavanja dokumenata. Njihove primjedbe su na kraju uvažene pa je, umjesto 50 posto, odlučeno da se nadležnim tijelima prebacuje 70 posto od naplaćene cijene po svakoj izdanoj osobnoj iskaznici, vozačkoj dozvoli i putovnici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije