Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA

Nadzirali 125 internet stranica zbog sumnje da lažno nude pomoć ukrajinskim izbjeglicama

Ukrajinske izbjeglice
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
1/3
27.06.2022.
u 13:12

Istražitelji su, nakon što su otkrili takve stranice pažljivo pratili objave na njima, datume zakazanih sastanaka, a pratili su i internet stranice koje su specijaliziranje za objavljivanja oglasa u kojima se  nude seksualne usluge.

Trgovina ljudima i pretvaranje djece i žena i u seksualno roblje, jedna je od posljedica rata u Ukrajini iz koje je od ratnih strahota uzrokovanih ruskom agresijom od veljače pobjeglo 13 milijuna ljudi. Ukrajinske izbjeglice, koje spas od rata traže u susjednim državama ili državama EU, uglavnom su žene i djece i kao takvi lake su mete mnogih predatora. Koji im na površini nude usluge smještaja i prijevoza, a u stvari ih pretvaraju ili u seksualno roblje ili jeftinu, gotovo robovsku radnu snagu.

Problem je to kojeg je svjestan i Europol, pa je nedavno organizirana združena policijska operacija u kojoj su uz Europol sudjelovale policije 14 zemalja. Cilj akcije bilo je otkrivanje lažnih internet stranica koje ukrajinskim  izbjeglicama navodno nude pomoć. Akcijom, čiji je cilj bio otkrivanje takvih internat stranica te njihovo zatvaranje, koordinirala je nizozemska policija, a istražitelji su se fokusirali i na objave na društvenim mrežama u kojima se ukrajinskim izbjeglicama nudila pomoć bilo vezano za smještaj, prijevoz, pronalaženje posla...

Istražitelji su, nakon što su otkrili takve stranice pažljivo pratili objave na njima, datume zakazanih sastanaka, a pratili su i internet stranice koje su specijaliziranje za objavljivanja oglasa u kojima se  nude seksualne usluge. Unutar te  združene policijske skupine posao je bio podijeljen. Policije zemalja koje graniče s Ukrajinom su se fokusirale na pretraživanja  internet stranica i društvenih mreža na kojima se ukrajinskim izbjeglicama nudila pomoć oko smještaja, prijevoza i pronalaženja posla.  

Na dan kada je operacija inicirana,  istražitelji su identificirali sumnjive oglase, a pri tome su im pomogle i dojave građana o potencijalno sumnjivim stranicama.  Istražitelji su ukupno nadzirali 125  internet stranica pri čemu  identificirali devet osoba koje se sumnja da su trgovali ljudima te devet žrtva. To  je dovelo do pokretanja 15 istraga, a provjerene su ukupno 351 osobe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije